Good Governance

Post-event Press Release - Conference on the launch of the Coalition 2012 for Fair Elections

Published Wednesday, 28 September 2011

Neincrederea majoritatii romanilor in corectitudinea campaniilor electorale si a alegerilor poate afecta grav fragilul mecanism democratic si institutional romanesc. Lipsa de legitimitate a guvernarilor, consecinta directa a lipsei de consens politic si electoral si a suspiciunilor privind corectitudinea procesului electoral, poate avea consecinte grave. De aceea, organizatiile membre ale Coalitiei 2012, pornind de la principiul ca vigilenta democratica impune observarea atenta a intregului proces electoral incepand cu un an inaintea alegerilor Coalitia 2012 propune, alaturi de clasica monitorizare a campaniilor si observarea zilei alegerilor, un set de masuri legislative si administrative menite sa favorizeze un proces electoral corect.

Pornind de la convingerea ca toate fortele politice responsabile din Romania sunt interesate de existenta unui proces electoral corect, dar constatand dificultatile unui dialog intre majoritate si opozitie, Coalitia 2012 invita partidele politice sa incheie un acord privind respectarea bunelor practici electorale si interzicerea cumpararii voturilor, care sa presupuna si un mecanism efectiv de sanctionare a abaterilor. Coalitia 2012 isi propune sa participe activ la procesul de elaborare legislativa in vederea realizarii consensului politic si social in privinta alegerilor din 2012. Coalitia cere tuturor partidelor responsabile sa trateze problemele alegerilor in spiritul castigului democratic, si nu doar din perspectiva interesului partizan. Declaratii conferinta de presa:

Cristian Pirvulescu, Asociatia Pro Democratia: „Este un moment de criza economica dura care afecteaza democratia, nu doar in Romania, unde institutiile sunt slabite si unde politicile de austeritate au consecinte sociale grave, riscurile democratice sunt mai mari. Pe de alta parte, discutiile despre fraudarea alegerilor au facut ca marea majoritate a opiniei publice romanesti, aproximativ 80% dintre romani sa considere ca alegerile sunt fraudate. In aceste conditii, legitimitatea guvernarii este pusa sub semnul intrebarii.”

Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice: „Cel care ofera mita se poate prezuma despre el ca, daca ajunge la guvernare va si lua mita. Trebuie sa existe cumva un echilibru in bugetul propriu. Ne intereseaza sa monitorizam si maretele discursuri anticoruptie si felul in care ele se suprapun peste fenomenul electoral.”

Marian Mandache, Romani Criss: „Dorim sa impiedicam ca in Romania romii sa devina o miza politica electorala in campania din 2012. Cunoastem din experienta tarilor vecine, Bulgaria, de exemplu, ca exista un discurs rasist, provocator chiar, in randul politicienilor aflati in campania electorala.”

Victor Alistar, Transparency International Romania: „Credem ca este nevoie de un parteneriat foarte larg, nu doar intre cele cinci organizatii, dar si cu mass-media si cetatenii pentru ca efortul de a pastra statul democratic ne apartine tuturor.”

Mircea Toma, ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei: „Misiunea noastra va fi mult mai grea, in acest viitor episod (alegeri 2012) decat in precedentul datorita unui fenomen care s-a cristalizat: s-a redus foarte mult pluralismul in mass-media. Actorii media sunt polarizati, dependenti de factorii politici.”

ActiveWatch / CC BY 3.0

Comments

';