Catre: Presedintele Romaniei, Dl. Traian Basescu in atentia: Dlui. Consilier Prezidential stefan Deaconu, Departamentul Constitutional Legislativ in copie: Dlui. Consilier de Stat Catalin Avramescu, Cancelaria Presedintelui Dlui. Consilier de Stat Bogdan Tataru-Cazaban, Departamentul Cultura si Culte Data: 10 noiembrie 2009

Stimate Domnule Presedinte,

Va solicitam sa nu promulgati Propunerea legislativa pentru completarea art. 7 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii, adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 3 noiembrie 2009.

Mentionam ca Senatul a respins aceasta propunere legislativa, iar Guvernul Romaniei i-a dat aviz negativ.

Propunerea legislativa stabileste ca cererea pentru o autorizatie de constructie sau desfiintare la care autoritatea locala nu a raspuns in termen de 30 de zile va fi considerata aprobata tacit.

Propunerea legislativa este deosebit de periculoasa pentru dezvoltarea urbana si protejarea patrimoniului in localitatile din Romania. Experienta functionarii autoritatilor locale indica foarte posibile urmatoarele tipuri de situatii: - demolarea de imobile cu valoare arhitecturala, chiar de monumente istorice, in a 31-a zi de la depunerea cererii, in cazul in care autoritatea locala, din neglijenta sau in complicitate cu proprietarul, nu raspunde in 30 de zile; - inceperea lucrarilor pentru constructii ilegale in cazul in care autoritatea locala, din neglijenta sau in complicitate cu proprietarul, nu raspunde in 30 de zile; - construire sau demolare pe terenul altui proprietar sau afectand drepturile altui proprietar.

Din pacate lucrarile de demolare sunt ireversibile, iar mecanismele administrative si de justitie care corecteaza autorizatiile de construire ilegale se dovedesc in practica ineficiente si de lunga durata (de ordinul anilor).

Atasam opiniile vehement impotriva acestui proiect legislative ale: - Dlui. Gheorghe Patrascu, Arhitectul-sef al Capitalei - Dlui. Liviu Dobre, Arhitectul-sef Adjunct al Capitalei - Dlui. Dan Marin, Vicepresedintele Ordinului Arhitectilor, Filiala Bucuresti

Ne exprimam speranta ca veti da curs cererii noastre si nu veti promulga propunerea legislativa. Cu consideratie,

Alianta Civica Agentia pentru Monitorizarea Presei – Active Watch Asociatia ALMA-RO Asociatia Bate saua sa Priceapa Iapa Asociatia Bucuresti Asociatia Collage City. Arta. Arhitectura Asociatia Culturala Goodartofnoon Asociatia EcoAssist Asociatia Frontul Negustoresc Obor Asociatia Greenitiative Asociatia Investitorilor din Centrul Istoric (AICI) Asociatia Komunitas Asociatia pentru Arheologie Industriala Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural “Salvati Vama Veche” Asociatia pentru Dezvoltare Urbana Asociatia pentru Tranzitia Urbana (ATU) Asociatia Pro Democratia – Club Bucuresti Asociatia Pro-Do-Mo Asociatia “Pro Urbe” Arad Asociatia Rhabillage (Case care Plang) Asociatia RPER – Rencontres du Patrimoine Europe - Roumanie Asociatia Salvati Bucurestiul Asociatia Salvati Dunarea si Delta Asociatia Sighisoara Durabila Asociatia Studentilor si Doctoranzilor Romani din Franta - ADERF Asociatia Terra Ecologica Asociatia Zona Drumul Potcoavei Forumul Civic Romanesc Freedom House Romania Fundatia Academia Civica Fundatia Eco-Civica Fundatia Pro Patrimonio Fundatia Soros Fundatia Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe Generatia Verde Grupul Arhiterra Grupul Militia Spirituala Grupul pentru Dezvoltare Locala Grupul pentru Dialog Social (GDS) Ordinul Arhitectilor din Romania - OAR Societatea Academica din Romania – SAR Transparency International Uniunea Arhitectilor din Romania - UAR ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila

Anexa: Declaratii impotriva proiectului legislativ, conform HotNews

Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei: “Va da nastere unor probleme juridice foarte mari. Nicaieri in lume nu este acest sistem. Actele depuse pentru eliberarea unei autorizatii de construire trebuie verificate atent. in felul acesta te trezesti ca cineva se apuca sa construiasca pe terenul altuia si vine la tine la primarie sa spuna ca are acord tacit”

Liviu Dobre, arhitectul sef adjunct al Capitalei, responsabil cu autorizarile la Primaria Capitalei: “Acordul Tacit nu este in regula, poate genera numeroase probleme. Asa nu mai ai niciun fel de control. Te trezesti ca au aparut niste case peste noapte si tu nu stii nimic de ele. Noi eliberam autorizatiile de construire in 30 de zile, insa sunt primarii care nu fac asta”.

Dan Marin, vicepresedintele Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania: “Noi inca nu avem un sistem administrativ atat de bine pus la punct ca acest acord tacit sa functioneze. Beneficiarul poate mitui mult mai usor un functionar ca sa uite sa raspunda in 30 de zile si ma trezesc cu tot felul de nenorociri aprobate in oras”.

ActiveWatch / CC BY 3.0