Good Governance

Mayor Sorin Oprescu, benefactor of the electoral cathedral

Published Thursday, 23 June 2011

 


Catalogam gestul ca fiind unul inoportun, cu un scop vizibil electoral, avand in vedere problemele pe care Bucurestiul le intampina. Consideram ca, inainte de a se angaja in donaţii populiste, Primaria Capitalei trebuie sa gestioneze cu responsabilitate şi umanism probleme sociale stringente. In acest sens, atragem atenţia asupra celor aproximativ 5000 de persoane fara adapost din Bucuresti (estimate la sfarsitul anului 2009).

Mai mult, in repetate randuri, Primaria Generala a Municipiului Bucuresti a reiterat tema lipsei de fonduri atunci cand au fost aduse in discutie problemele acute ale patrimoniului construit din Capitala. Reamintim ca societatea civila a cerut, in repetate randuri, alocarea unor sume pentru reabilitarea sau achizitionarea de catre PMB a unor cladiri de patrimoniu aflate in stare de degradare, iar raspunsul institutiei a fost implacabil si sec: ”nu avem fonduri”. De asemenea, in bilantul de 3 ani de mandat al Primarului Sorin Oprescu, este mentionata problema imobilelor cu risc seismic ridicat: „Primarul general a solicitat Guvernului sa cumpere aproximativ 3.500 de apartamente de pe piata imobiliara, unde sa-i mute pe cei care locuiesc in imobile cu risc seismic ridicat”. Suntem constienti ca suma preconizata pentru Catedrala Mantuirii Neamului nu ar acoperi in totalitate aceasta nevoie, insa ar remedia partial situatia si ar demonstra buna-credinta si determinarea reala a Primariei Generale de a solutiona problema.

Solicitam o analiza cu privire la impactul pe care aceasta donatie o are asupra calitatii vietii bucurestenilor. Avand in vedere suma consistenta pe care Primarul General o propune, solicitam date concrete cu privire la utilitatea si sustenabilitatea acestui edificiu in spatiul bucurestean.

Atragem atentia domnului Primar Sorin Oprescu ca, prin aceasta donatie, este pe cale sa duca in ispita Biserica Ortodoxa din Romania, care a promis ferm ca nu va utiliza bani publici pentru ridicarea acestui edificiu.

Organizatii semnatare:

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala Asociatia pentru Dezvoltare Urbana Asociatia pentru Tranzitie Urbana Asociatia Salvati Bucurestiul Asociatia RPER - Rencontres du Patrimoine Europe – Roumanie Alianta Civica Centrul de Resurse pentru participare publica Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis Fundatia Eco-Civica Fundatia Media Art & Social Experiment Societatea Academica din Romania

Persoana contact: Irina Zamfirescu ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei 0727 736 572

ActiveWatch / CC BY 3.0

Comments

';