Good Governance

Fair Elections 2.0

Published Monday, 23 April 2012

Luand in calcul aceste aspecte, Coalitia 2012 pentru Alegeri Corecte a elaborat si lanseaza astazi platforma on-line www.alegericorecte.ro. Scopul acesteia este de a transparentiza procesul electoral, de a implica cetatenii in monitorizarea tuturor etapelor de desfasurare a acestuia si de a creste gradul de informare a votantilor cu privire la alegerea candidatilor in mod constient si corect.

Principala sectiune a platformei este harta interactiva, care permite utilizatorilor sa posteze public nereguli sau fraude de natura electorala, pornind de la cele din perioada precampaniei, cum ar fi promovarea candidatilor inaintea datei de 11 mai sau utilizarea fondurilor publice neregulamentar, la mita electorala sau votul multiplu din timpul campaniei propriu-zise. Pagina va fi activa in ziua votului si va reprezenta unul dintre instrumentele principale de observare a procesului electoral. De asemenea, platforma va ramane activa dupa duminica votului si astfel incurajam utilizarea sa pentru alegerile parlamentare.

Pagina web www.alegericorecte.ro cuprinde un modul destinat inscrierii cetatenilor pe care Asociatia Pro Democratia ii va acredita in vederea observarii zilei alegerilor, un ghid destinat votantilor referitor la pasii care trebuie urmati pentru o alegere electorala informata si corecta, precum si comentarii, stiri si noutati legate de procesul electoral.

Solicitam in acest sens, autoritatilor publice relevante pentru administrarea procesului electoral si abilitate sa asigure corectitudinea si transparenta votului sa colaboreze cu organizatiile membre ale Coalitiei 2012 pentru Alegeri Corecte, sa preia informatiile postate pe platforma si sa ne sustina in asigurarea unui proces electoral eficient si corect. Mai mult, consideram Autoritatea Electorala Permanenta, Biroul Electoral Central si Ministerul Administratiei si Internelor ca fiind parteneri de facto in dezvoltarea si implementarea platformei.

Incurajam utilizarea platformei www.alegericorecte.ro de catre un numar cat mai semnificativ de utilizatori, intr-un mod constient si corect, mentionand totusi ca organizatiile care asigura functionarea sa nu isi asuma responsabilitatea pentru postarile neconforme realitatii. Mai mult, suntem deschisi fata de potentialii parteneri care vor sa promoveze pagina web in mediul on-line si offline.

Pentru detalii si informatii suplimentare, va rugam sa il contactati pe Septimius Parvu, Director adjunct al Asociatiei Pro Democratia, la numarul de telefon 0751.194.713 sau pe adresa de e-mail [email protected]

* Coaliția 2012 pentru Alegeri Corecte este o alianță formată din cinci organizatii ale societății civile, cu rolul de a asigura un proces electoral eficient, transparent și corect. Coaliția a fost inițiată de către Asociația Pro Democrația, Activewatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul de Resurse Juridice, Romani Criss și Transparency International România.

ActiveWatch / CC BY 3.0

Comments

';