Good Governance

Bucharest's District 1 City Hall took the patrimony buildings by storm

Published Tuesday, 2 March 2010

Asociatia ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Centrul de Resurse pentru participare publica si Asociatia Pro Democratia, alaturi de Asociatia ProDoMo, aduc in atentia opiniei publice modalitatea prin care Primaria Sector 1 a emis o serie de autorizatii de demolare, ce au adus grave prejudicii patrimoniului cultural din Bucuresti.
Prezentam mai jos mai multe incalcari ale legii, în cazul Primariei Sectorul 1, care au dus la demolarea mai multor cladiri valoroase, in luna februarie, din zonele construite protejate.

1. Autorizatii de desfiintare emise pentru imobile pentru care Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, nr. 34/2009 prevedea statutul de nedemolabil:

Imobilul din str. Grigore Mora, nr. 15 (zona protejata 53, Parcelarea Mornand) a fost demolat in urma cu doua saptamani. Autorizatia de desfiintare are nr. 255/ 11/ M/ 43517 si este emisa de catre Primaria Sectorului 1 in data de 24.12.2009.

In mod similar:

- imobilul din str. Aviator Sanatescu, nr. 37 (zona protejata 73, Parcelarea Domenii) a fost demolat in decembrie 2009, in urma autorizatiei nr. 181/ 23/ S/ 30748, eliberată de Primăria Sectorului 1, in data de 15 septembrie 2009; - imobilul din str. Aleea Alexandru 28 (zona protejata 48, Parcelarea Filipescu) a fost demolat in vara lui 2009, in urma autorizatiei 28/ 3/ A1855 emisa de Primaria Sectorului 1, in data de 3 martie 2009.

Hotararea 34/ 2009 prevedea ca fiecare dintre aceste trei cladiri au grad de protectie mediu, adica sunt nedemolabile, dar anumite interventii pot fi facute (in special interioare).

Amintim ca Hotararea 34/ 2009 realiza cartarea imobilelor din 12 dintre cele 98 de zone protejate ale Bucurestiului, adica impartea imobilele in monumente istorice, cladiri cu grad mare de protectie, cladiri cu grad mediu de protectie si cladiri ordinare. In plus, definea tipurile de inteventii posibile pentru fiecare dintre aceste categorii. ONG-urile cer de multa vreme extinderea acestui studiu la toate zonele protejate ale Bucurestiului.

Pentru fiecare dintre aceste cladiri, Directia de Cultura Bucuresti este egal vinovata, deoarece a emis aviz pentru desfiintare. Atat avizul cat si autorizatia sunt acte suspecte de ilegalitate, emise prin incalcarea Hotararii 34/ 2009.

2. Autorizatii de desfiintare si de construire emise fara ca Primaria Sectorului 1 sa aiba competenta de emitere

Legea constructiilor 50/ 1991 a fost modificata prin Legea 261/ 2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 493 din 16 iulie 2009. Aceasta prevede ca, incepand din 16 octombrie 2009, competenta pentru emiterea autorizatiilor de construire si desfiintare in zonele protejate trece de la Primariile de Sector la Primaria Municipiului Bucuresti.

Cu toate acestea, Primaria Sectorului 1 continua sa emita autorizatii de construire si desfiintare. Astfel, pentru imobilul din str. Grigore Mora, nr. 15 (vezi ANEXA), mentionat mai sus, autorizatia de desfiintare a fost emisa pe 24.12.2009. O serie de alte cazuri pot fi gasite pe site-ul Primariei www.primariasector1.ro , rubrica „Informatii”. Precizam ca aceasta rubrica nu cuprinde toate autorizatiile emise. Spre exemplu lipseste mediatizata autorizatie de construire pentru str. Biserica Amzei 19.

3. Nerespectarea avizelor cerute de certificatul de urbanism

In acest moment suntem in posesia documentelor premergatoare eliberarii autorizatiei de desfiintare pentru imobilul din str. Aviatorilor 92, demolat in decembrie 2009. Primaria Sectorului 1 a emis pe 7 august 2009 certificat de urbanism in vederea desfiintarii totale a imobilului domnului Florin Enache, desi acesta nu prezinta acte de proprietate asupra imobilului.

Certificatul de urbanism emis de Primaria Sectorului 1 cere, in vederea autorizatiei, un aviz de la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice. Pe 29 septembrie 2009 Primaria Sectorului 1 intreaba Directia de Cultura Bucuresti daca avizul de la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice este in realitate necesar. Raspunsul directorului Directiei de Cultura, dl. Plesca, neaga necesitatea acestui document. Ambele institutii, Primaria Sectorului 1 si Directia de Cultura Bucuresti, sunt in culpa: certificatul de urbanism este obligatoriu pentru investitor, indiferent de corespondenta purtata intre autoritati.

4. Certificate de urbanism care nu cer avizele corecte

Imobilul din str. Eremia Grigorescu, nr. 1 a fost demolat in noiembrie 2009, in baza unei autorizatii emise de Primaria Sectorului 1. El se afla in raza de protectie a unui monument istoric clasa A (Parcul Ioanid). Deci, conform legii, pentru autorizatia de desfiintare era necesar un aviz de la Directia Monumente a Ministerului Culturii. Prin certificatul de urbanism s-a cerut aviz doar de la Directia de Cultura Bucuresti, acesta fiind obtinut, insa neputand sa substituie avizul de la de la Directia Monumente a Ministerului.

5. Alte demolari

a) O casa boiereasca de pe str. Occidentului, nr. 9 a fost demolata, saptamana trecuta, in baza unei autorizatii de consolidare si extindere: autorizatia nr. 683/ 10/ P/ 197121, emisa de Primaria Sectorului 1 pe 6 octombrie 2009. ONG-urile au reclamat mai multor institutii faptul ca autorizatia de consolidare si extindere nu permite desfiintarea totala a imobilului. Momentan este derulata o ancheta de catre autoritati in ceea ce priveste acest caz. b) Cladirea Postei din str. Campineanu, nr. 45 (intersectia strazilor Campineanu si Academiei) a fost demolata in urma cu doua saptamani in urma unei autorizatii de desfiintare pentru care nu se cunostea emitentul. Pe panoul prezent la fata locului lipseste numele emitentului autorizatiei.

Pentru mai multe detalii, va rugam contactati Nicusor Dan (Asociatia Salvati Bucurestiul), telefon 0033.611.53.15.39 si Roxana Wring (Asociatia Pro Domo), telefon 0744. 377. 712

Evaluarea si documentarea acestor cazuri a fost realizata in cadrul proiectului  „Parteneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila”, proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. Sediul de corespondenta al partenerilor este in Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C, parter, 010237 Bucuresti, e-mail: [email protected]

textul integral: Primaria Sector 1 a luat cu asalt cladirile de patrimoniu PUZ-uri-25-septembrie-2009

ActiveWatch / CC BY 3.0

Comments

';