Organizațiile prezente și-au exprimat regretul că la întâlnire nu au reușit să participe toți liderii partidelor politice parlamentare.

Organizatiile neguvernamentale participante au solicitat liderilor partidelor politice să facă gesturi concrete prin care să răspundă așteptărilor cetățenilor. Totodată, reprezentanții organizațiilor au precizat că doresc un nou mod de guvernare, un nou mod de lucru al instituțiilor publice în relație cu cetățenii, partide politice responsabile și oameni politici competenți și integri. De asemenea, au solicitat partidelor politice să își exprime clar poziția față de proiectul de la Roșia Montană și să adopte o serie de măsuri urgente pentru protejarea mediului înconjurător. Organizațiile neguvernamentale au cerut democrație reală prin încurajarea participării cetățenilor în procesul decizional și sancțiuni ferme pentru nerespectarea legilor.

Toți liderii politici prezenți și-au prezentat punctele de vedere și au răspuns la întrebările participanților.

În opinia ActiveWatch, la această întrevedere, reprezentanții partidelor au formulat enunțuri generale și câteva referiri la chestiuni punctuale; nici un partid nu a dat un semnal clar și credibil care să răspundă îngrijorărilor exprimate de participanți. Chiar dacă, la întâlnirea de ieri, răspunsul partidelor politice a fost mai degrabă formal, ActiveWatch mizează pe disponibilitatea partidelor politice pentru un dialog structurat. ActiveWatch va folosi aceasta oportunitate pentru a-și transmite în continuare mesajele cu privire la transparența, buna guvernare, responsabilitatea față de cetățean pe care le asteaptă de la partidele politice.

Înregistrarea discuției poate fi urmărită aici.

Mircea Toma, Președinte ActiveWatch

* Participanți:

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală,

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe,

Terra Mileniul III,

Asociatia Alma-Ro,

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei,

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki,

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis,

Asociatia Salvați Dunarea și Delta,

Asociația Pro Democrația,

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile,

Centrul pentru Jurnalism Independent,

Transparency International România,

Alianța Civică,

Institutul pentru Politici Publice – IPP,

Grupul Erupție Anti-Corupție,

Centrul de Resurse Juridice,

Centrul de Asistenta pentru Organizații Neguvernamentale – Centras.

ActiveWatch / CC BY 3.0