Good Governance

A plea for preserving the current electoral system

Published Thursday, 2 June 2011

 


Documentul a fost prezentat cu ocazia dezbaterii „Democratie la firul ierbii. Perceptii privind situatia democratiei locale si a descentralizarii din Bucuresti”, in cadrul careia au fost prezentate rezultatele finale ale sondajului de opinie „Democratia locala in Bucuresti”, realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding, la comanda APD.

In documentul adresat presedintelui, semnatarii au detaliat efectele negative care ar putea fi declansate de modificarea legii 67/2004 privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale in sensul alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin, asa cum a fost votata recent de Parlamentul Romaniei, „in absenta oricarei dezbateri publice structurate”.

„Asa cum se intampla de obicei, realitatea ne-a luat-o inainte si am simtit nevoia, dupa ce Parlamentul a modificat legea privind alegerea primarilor din primul tur, sa reactionam pentru ca nu e momentul (pentru modificare - n.r) si sa lansam un apel la adresa Presedintelui Romaniei ca legea sa fie retrimisa in Parlament pentru a reveni la vechiul mod de atribuire a mandatelor de primar”, a declarat astazi Cristian Parvulescu, presedintele APD.

„Pozitia noastra a fost prompta si solidara cu APD pentru ca, in primul rand, un viciu tot mai frecvent afecteaza Romania, respectiv lipsa consultarii publice. Regimul muscular care apare in procesul de luare a deciziilor din sistemul public nu poate fi acceptat de societatea civila care aspira la un exercitiu transparent. Probabil ca o asemenea atitudine in actuala configuratie politica nu e posibila, totusi, sunt optimist si speram sa putem schimba ceva”, a explicat Mircea Toma, presedintele AW-AMP.

Cresterea gradului de coruptie, a politizarii si a clientelismului la nivelul administratiei locale este pe primul loc al listei care cuprinde efectele negative prognozate de Alianta pentru Statul de Drept.

Semnatarii avertizeaza, de asemnea, asupra faptului ca modificarea sistemului ar implica o slaba legitimitate a unor primari alesi cu mai putin de jumatate din numarul voturilor exprimate si, de foarte multe ori, de mai putin de 20 % din totalul populatiei, avand in vedere slaba participare la urne.

Organizatiile neguvernamentale prevad si multiplicarea conflictelor intre primari si consiliile locale, dar si dezvoltarea unui sistem politic si electoral slab competitiv, in conditiile in care primarii in functie sunt favorizati.

„Sper ca Presedintele Romaniei sa tina cont de apelul nostru si sa retrimita legea in Parlement spre modificare pentru ca, fara democratie locala, fara democratie la firul ierbii, nu exista democratie la nivel national”, a conchis Cristian Parvulescu.

Textul integral al Apelului - aici -

ActiveWatch / CC BY 3.0

Comments

';