Exista, prin targul din Obor, un mit conform caruia domnul Ontanu vrea sa fie peste tot, sa citeasca si sa pregateasca toate hartiile care intra sau ies din primarie. Precum un parinte grijuliu, tine pe palmele-i intreaga comunicare interna si externa. Am pus aceste cuvinte pe seama unor invidii de conjunctura. Probabil nu este atat de rau.

Si iata-ne trimitand solicitare catre Primaria Sector 2. Suntem noi, o celula mica din societatea civila. Dorim sa discutam si sa clarificam niste chestiuni care ar veni in sprijinul cetateanului. Potentialii parteneri de discutie erau: arhitectul sef, un membru al comisiei X, al comisiei Y si, de ce nu, al comisiei Z.

Primim, dupa un timp rezonabil (pe care noi l-am decriptat ca fiind dedicat contemplarii profunde) un raspuns – “Vrem sa vorbim. Ia sunati-ne dumneavoastra pana pe 13 ale lunii si stabilim ce si cum”. Semnat si parafat de Arhitectul Sef. Entuziasmati de vremelnica victorie, sunam pentru conformitate.

Acesta, incurcat la telefon, nu intelege despre ce este vorba. Parca ar fi auzit de demersul nostru. Parca era o organizatie non-guvernamentala care ar vrea sa stea de vorba cu ei, insa nu poate sa ne dea un raspuns ferm. In viziunea domniei sale, antetul, stampila si semnatura nu au caracter oficial si definitiv fara avizul celui “de sus”. Care-i musai sa fie Primarul. Ales, reprezentat al cetatenilor pe pamant si mare aparator al drepturilor si libertatilor de sector.

Nu pierdusem doar o batalie, dar eram dezbracati total de armura si eram retrimisi prin verificari telefonice. Pe la vreo trei birouri si departamente. Poate asa se proba ca suntem apti de a interactiona cu timizii functionari. (Era sa zicem publici, dar ar fi fost o obscenitate). Conform indicatiilor, retrimitem solicitarea la biroul de presa si primim raspuns extrem de prompt – “Ca urmare a solicitării dumneavoastră de a realiza interviuri cu angajaţi ai Primăriei Sectorului 2, vă solicităm să ne furnizaţi în scris întrebările la care doriţi să obţineţi răspunsuri.În funcţie de specificul acestora, domnul primarul Neculai Onţanu va direcţiona aceste solicitări către direcţiile abilitate să vă ofere cele mai corecte şi complete date despre activitatea desfăşurată de către instituţia noastră în folosul comunităţii.”

Prin urmare, barfa de Obor a fost confirmata chiar de aparatul administrativ al domnului Ontanu. In ograda domniei sale nu se umbla cu munitii periculoase: 215/2001, 544/2001 sau 52/2003.  Ne manifestam compasiunea pentru angajatii din Primaria Sector 2 (fost serviciu public, actualmente garnizoana) si, totodata, bucuria ca domnul Neculai Ontanu este doar colonel in retragere. Oare ce ne-am face cu el activ?

ActiveWatch / CC BY 3.0