Platform for Bucharest launches the training and support program for journalists within the project "Consolidating the Platform for Bucharest - powerful voices for a sustainable urban development".

Programul este dedicat jurnaliștilor din presa scrisă, audio-vizuală și electronică din București și are ca obiectiv instruirea și sprijinirea jurnaliștilor în procesul de documentare/investigare a disfuncționalităților din Bucureștiul urban.

Timp de patru luni jurnaliștii vor beneficia de suport tehnic pentru realizarea unor proiecte jurnalistice cu teme specifice care surprind nereguli din zona patrimoniului construit și calității mediului înconjurător în București. La finalul acestei perioade, cele mai bune 3 (trei) proiecte jurnalistice vor fi premiate cu câte 1000 USD (dolari americani).

Componenta de pregătire și suport pentru jurnaliști se va desfășura în următoarele etape:

1. Depunere aplicații – candidații se pot înscrie trimițând un CV și două articole considerate reprezentative, publicate în ultimii doi ani, până la data de 5 octombrie 2011, ora 20:00, la adresa de e-mail [email protected] - persoană de contact Irina Zamfirescu. Selecția participanților se va face în funcție de calitatea dosarului depus.

2. Training – jurnaliștii selectați vor participa în luna octombrie la o sesiune gratuită de pregătire pe următoarele teme: provocările dezvoltării urbane în București, metode de documentare și investigare a proiectelor de dezvoltare nedurabilă și mecanisme și procese decizionale în administrația publică locală și centrală. Sesiunile de instruire vor fi asigurate de experți în urbanism și arhitectură, consultanți în crearea de politici publice și jurnaliști de investigație.

3. Depunerea și dezvoltarea proiectelor jurnalistice - în urma trainingului, participanții vor putea aplica pentru realizarea unor proiecte jurnalistice. În intervalul octombrie 2011 – ianuarie 2012, jurnaliștii înscriși în program vor beneficia de asistență specializată din partea experților din Platforma pentru București.

4. Evaluarea și premierea proiectelor jurnalistice – în luna februarie 2012, un juriu format din experți în dezvoltare urbană, jurnaliști și reprezentanți ai Platformei pentru București vor evalua calitatea proiectelor jurnalistice realizate și vor premia șase dintre acestea cu cate 1000 USD. Premiile vor fi impozitate în acord cu legislația în vigoare.

Pentru mai multe detalii, contactați Irina Zamfirescu, [email protected], 0727 736 572.

Concursul are loc în cadrul proiectului Reinforcement of Platform for Bucharest – Stronger Voices for Sustainable Urban Development, proiect finanțat de “Trust for Civil Society” în Europa Centrala și de Est (CEE Trust).

Proiectul este derulat de Asociația pentru Tranziție Urbană, în parteneriat cu Pro_Do_Mo, Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociația Salvați Bucureștiul, Grupul pentru Dezvoltare Locală, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei.

ActiveWatch / CC BY 3.0