, 11 Iun 2014
UPDATE: Citiți la final răspunsul SRI.
În atenția, Serviciului Român de Informații
Comunicat și către:
Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României
Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților
Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților
Bună ziua,
ActiveWatch (AW) și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) vă solicită mai multe informații în legătură cu poziția Serviciului Român de Informații vis-a-vis de proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 privind comunicațiile electronice, aflat în dezbatere în Parlament.
Vă solicităm să ne răspundeți la următoarele întrebări cu celeritate, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, pentru ca AW și CRJI să poată informa publicul printr-o poziție publică.
Un articol de presă îl citează pe Generalul SRI Dumitru Dumbravă cu următoarea afirmație: "Suntem criticați de parteneri că România devine un exportator de vulnerabilități în UE, adică s-a dus vestea printre băieții răi că în România pot fi achiziționate mijloace de comunicare la liber, fără a-ți declara identitatea, și băieții răi le iau și le utilizează în scopuri malefice, antisociale, în UE." (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17465960-generalul-dumbrava-sri-suntem-criticati-devenim-exportator-vulnerabilitate-prin-cartelele-pre-pay.htm).
Vă solicităm să ne transmiteți care parteneri au făcut aceste observații: țară, instituție, funcție, nume și data;
- câte cazuri de utilizări "în scopuri malefice, antisociale, în UE" au fost înregistrate la SRI în ultimii 2 ani?
- câte cazuri dintre acestea au rămas nerezolvate din cauza neînregistrării cartelelor pre-pay, în ultimii 2 ani?
Generalul Dumbravă a mai declarat: "Replica unuia dintre parteneri a fost: domnule comandant, nu mai insistați, așteptati până la primul atac terorist și pe urmă solicitați. O să vă dea Parlamentul toate legile necesare".
Vă solicităm să ne transmiteți care partener a făcut aceste declarații: țară, instituție, funcție, nume și data.
- în ce măsură SRI are nevoie de această lege nouă pentru implementarea proiectului SMIS 48723 („Sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic”) și dacă SRI poate implementa SMIS 48723 fără ca legislația actuală să fie schimbată?
- în ce măsură SRI a fost inițiatorul acestui proiect de lege?
Directorul general al SRI, George Maior, a declarat: "Această lege este construită perfect în concordanță cu noțiunile elementare de drepturile omului și are ca obiectiv asigurarea securității cibernetice a României".
- vă rugăm să ne comunicați dacă SRI a avut sesiuni de consultare cu societatea civilă care monitorizează respectarea drepturilor omului în România sau dacă SRI a luat în calcul recenta Hotărâre a Curții Europene de Justiție privind Directiva de reținere a datelor utilizatorilor de telefonie mobilă și internet.
Vă mulțumim,
ActiveWatch
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație