FreeEx

Solidaritate cu protestul jurnaliștilor de la EvZ față de deciziile manageriale

, 21 Dec 2004

Organizaţiile semnatare ale prezentului îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de continua deteriorare a libertăţii presei în România. Numeroase analize şi rapoarte din ultimii ani au demonstrat că presa este tot mai vulnerabilă la presiuni politice şi economice care au un efect direct asupra politicilor editoriale.

Recent, 50 de jurnalişti de la cotidianul Evenimentul Zilei au trimis un protest în care acuzau deciziile manageriale ale trustului de presa Ringier, considerând că acestea vor avea consecinţe negative asupra politicii editoriale a ziarului.

Am apreciat cu toţii declaraţiile reprezentanţilor Ringier la preluarea cotidianului Evenimentul Zilei, promisiunile acestora că nu vor interveni, nici direct nici indirect, în politica editorială a ziarului.

Evenimentul Zilei este unul din ziarele cele mai critice din România, în ceea ce priveşte unele atitudini din societatea românească, dar şi în legătură cu viaţa politică. Este critic atât la adresa opoziţiei cât, mai ales, a puterii. Aşa cum numeroase organisme internaţionale, guvernamentale şi neguvernamentale, au precizat, aşa cum Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat în mai multe rânduri, rolul presei este acela de a fi  “un câine de pază al democraţiei”, de a ţine sub lupă guvernul şi puterea dintr-o ţară, nu doar în România, ci oriunde în lume, de a critica acţiunile puterii ori de câte ori acestea au în vedere altceva decât binele şi interesul public. Chiar dacă o astfel de abordare poate să deranjeze puterea, cu sigurantă ea este cea care a determinat existenţa unui public constant al ziarului, care îl apreciază tocmai pentru linia sa şi care îl va părăsi probabil dacă profilul său se schimbă radical.

Ca organizaţii civice suntem îngrijorate de faptul că o voce critică din presa românească ar putea să dispară sau să se “îndulcească”. Trăim într-o ţară în care cultura politică e tot mai precară, iar atitudinile civice tot mai rare, divertismentul promovat în exces de media scrisă şi audio-vizuală ajungând să dirijeze viaţa şi comportamentele multora dintre noi. 

In această piaţa suprasaturată de “entertainment” există însă un segment al populaţiei care doreşte să înţeleagă fenomenul politic şi care apreciază vocea critică a presei. După cum o arată declinul audienţelor şi veniturilor în audio-vizual, survenit o dată cu migraţia, motivată politic, dinspre ştiri adevarate şi analiză spre divertisment, exact acest segment de public este cel cu potenţial comercial maxim pentru trusturile de presă. Iar acest public consideră că Evenimentul Zilei trebuie să continue pe linia actuală.

 

Fundaţia pentru o Societate Deschisă (FSD)

Societatea Academică din România (SAR)

Freedom House – România

Centrul de Resurse Juridice (CRJ)

Agenţia de Monitorizare a Presei - Academia Caţavencu

Centrul pentru Jurnalism Independent

Fundaţia Concept

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024