FreeEx

Parlamentul European a pus pe agendă interdicția infiltrării agenților sub acoperire în redacții

, 21 Feb 2013

Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European a adoptat propunerea ActiveWatch privind introducerea unor măsuri legislative care să interzică la nivelul statelor membru ale UE infiltrarea în redacții a agenților sub acoperire din serviciile de informații. Propunerea ActiveWatch a fost introdusă pe agenda Parlamentului European în cadul raportului de inițiativă al deputatei PNL (ALDE) Renate Weber privind Carta UE: Norme standard pentru libertatea mass-media in UE.

Vă reamintim că, pe 6 noiembrie 2012, am solicitat Comisiei LIBE, printr-o scrisoare deschisă, să susțină adoptarea de către statele membre a unor legi care să interzică inflitrarea în redacții a serviciilor de informații, în cadrul audierii cu tema „Libertatea Media în Uniunea Europeană”. În memoriul (link aici) adresat Comisiei LIBE pe 6 noiembrie, am susținut că infiltrarea agenților în redacții pune în pericol libertatea de exprimare, întrucât:


- amenință confidențialitatea surselor;
- împiedică colectarea informațiilor;
- încearcă să dezinformeze și să manipuleze publicul;
- afectează credibilitatea presei;
- permite supravegherea redacțiilor;
- introduce un climat de neîncredere în redacții.

Amendamentul a fost preluat de deputata Renate Weber (ALDE) și susținut de eurodeputatul socialist Ioan Enciu.
Totodată, amendamentul a fost adoptat cu un vot foarte strâns, 28 de voturi pentru, 24 împotrivă, fiind susținut de grupurile liberal, socialist și ecologist din PE, în timp ce europarlamentarii populari și euro-sceptici s-au opus. De altfel, europarlamentarul popular Jean-Marian Marinescu, raportorul din umbră, a propus respingerea amendamentului. Printre europarlamentarii români membri ai Comisiei LIBE care au votat împotriva amendamentului se află și Monica Macovei.

ActiveWatch mulțumește pe această cale deputatului Renate Weber pentru sprijinul acordat propunerii noastre, precum și eurodeputaților care au votat în favoarea sa.

Organizația ActiveWatch, membră a rețelei Reporteri fără Frontiere, militează pentru comunicare liberă în interes public.


ActiveWatch


Mai multe informații despre conținutul raportului de initiativa privind Carta UE: Norme standard pentru libertatea mass-media în UE în comunicatul transmis de inițiatoarea acestuia.

Raportul Weber: Standarde de transparenta si pluralism media la nivel UE
COMUNICAT DE PRESA


Bruxelles, 21 februarie 2013 - Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a adoptat.
Raportul solicita statelor membre si Uniunii "sa respecte, sa garanteze, sa apere si sa promoveze dreptul fundamental la libertatea de exprimare si de informare si la libertatea si pluralismul mass-media si sa se abtina, in consecinta, de a exercita, dezvolta sau sprijini mecanisme care sa impiedice sau sa ameninte libertatea presei".
"Din pacate, este o mare eroare sa credem ca atunci cand un drept este acordat, acesta nu va fi incalcat. De aceea, nu putem lasa niciodata garda jos" - spune raportoarea Renate Weber, purtatoare de cuvant a grupului politic ALDE in materie de libertati civile.
"Prin urmare, un mecanism de monitorizare si raportare asupra respectarii depline a libertatii mass-media si pluralismului in tarile UE ar trebui sa devina un exercitiu democratic regulat. Fara transparenta totala privind proprietarii mass-media nu putem garanta pluralismul mass-media in Europa".
In acceptiunea raportului, "conceptul de pluralism media acopera un spectru larg de aspecte, precum interzicerea cenzurii, protectia surselor si a avertizorilor de integritate, problemele legate de presiunea exercitata de actorii politici si de cei economici, transparenta, conditiile de lucru ale jurnalistilor, autoritatile de control media, diversitatea culturala, dezvoltarea noilor tehnologii, accesul nerestrictionat la informatie si comunicare, accesul necenzurat la internet si decalajul digital".
Deputatii solicita ca "jurnalistii sa fie protejati impotriva presiunilor, intimidarii, hartuirii, amenintarilor si violentei", subliniind importanta asigurarii independentei jurnalistilor, "atat fata de presiuni interne - din partea editorilor sau proprietarilor media, cat si externe - din partea unor lobby-uri politice, economice sau a altor grupuri de interese".
Raportul solicita statelor membre si UE "elaborarea unor proceduri si mecanisme pentru alegerea si numirea managerilor din mass-media publice, consilii de administratie, consilii mass-media si conducerea organismelor de reglementare, avand la baza transparenta, merite profesionale, experienta incontestabila si care sa asigure profesionalism, integritate, independenta (...), in locul criteriilor politice sau partizane".
Potrivit raportului Weber, "trebuie acordata atentie nivelului de concentrare a proprietatii asupra mass-media in statele membre", subliniind ca "proprietatea asupra media si managementul ar trebui sa fie transparente si nu concentrate", deoarece "concentrarea de proprietate pune in pericol pluralismul si diversitatea culturala si duce la uniformizarea continutului media".
De asemenea, deputatii solicita norme care sa asigure rezolvarea situatiilor de conflict de interese, de genul celor rezultate din intrepatrunderea functiilor politice cu cele de control asupra unor institutii mass-media si, in special, sa asigure ca proprietarii conglomeratelor media sunt intotdeauna cunoscuti in mod public, pentru a se evita conflictele de interese.
Raportul contine si un amendament propus de raportoarea Renate Weber (si sustinut de eurodeputatul PSD Ioan Enciu), in urma unei solicitari formulate de organizatia ActiveWatch.
Articolul solicita statelor membre "sa adopte legislatie cu privire la prevenirea infiltrarii redactiilor de stiri prin intermediul unor agenti de informatii, dat fiind faptul ca aceste practici pun in mare pericol libertatea de exprimare, avand in vedere ca acestea permit supravegherea redactiilor de stiri, genereaza un climat de neincredere, impiedica strangerea de informatii, ameninta confidentialitatea surselor si, in cele din urma, incearca sa informeze eronat si sa manipuleze publicul, precum si sa discrediteze credibilitatea mass-media".
Amendamentul a fost aprobat de membrii Comisiei LIBE, in ciuda opozitiei parlamentarilor din grupul politic PPE, al carui raportor din umbra pentru acest dosar este liderul grupului PDL din PE, Marian-Jean Marinescu, care a si dat indicatia de vot impotriva.

Votul final asupra raportului este programat pentru sesiunea plenara din luna aprilie 2013.

 

 

 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Primele măsuri ale extremiștilor în Parlament: hărțuirea jurnaliștilor și instigarea la ură

Scrisoare deschisă, 20 Dec 2024

Susținători ai candidatului Călin Georgescu, amenințări mafiote la adresa jurnaliștilor SNOOP

Comunicat de presă, 4 Dec 2024

ANCOM nu blochează și nu poate bloca TikTok!

Scrisoare deschisă, 28 Noi 2024