FreeEx

Noi presiuni ale conducerii SRR împotriva jurnaliștilor critici

, 21 Sep 2016

Scrisoare deschisă

Preşedintelui României

Prim-ministrului Guvernului României

Preşedinţilor Comisiilor de Cultură din Senat şi Camera Deputaţilor

 

Vă atragem atenția cu îngrijorare asupra continuării tentativelor de intimidare a jurnaliștilor din cadrul Societății Române de Radiodifuziune prin declanșarea a noi proceduri de cercetare a doi jurnaliști de la Radio România Actualități, Alexandru Rusu și Cătălin Gomboș. Astfel, președintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a dispus constituirea unei Comisii de cercetare disciplinară prealabilă pentru cei doi jurnaliști, comisie care are posibilitatea să aplice și sancțiuni în baza dreptului muncii.

Comisia de cercetare disciplinară prealabilă are ca obiect o sesizare a unui redactor-șef din cadrul Radio România Actualități cu privire la participarea celor doi jurnaliști la o dezbatere publică și la o ședință a Consiliului Național al Audiovizualului. Atât dezbaterea publică cât și ședința Consiliului Național al Audiovizualului au avut loc după ce, în calitate de avertizori publici, cei doi jurnaliști au reclamat o campanie de ştiri, dezbateri şi spoturi audio demarată de către toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva unei iniţiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 de funcţionare a SRTV şi SRR. Această campanie a fost amendată de Consiliul Național al Audiovizualului, în integralitatea ei, printr-o somaţie publică aplicată SRR.

Avertizăm asupra faptului că acest caz nu este unul singular, ci face parte dintr-o politică managerială a administraţiei Miculescu.

Amintim că, în data de 11 mai 2016, într-o altă scrisoare deschisă pe care v-am adresat-o, am atras atenția cu privire la o altă procedură de cercetare, de către Consiliul de Onoare al SRR, a jurnaliștilor care au semnalat derapajele profesionale și legale, la sesizarea redactorului-șef responsabil de conținutul editorial al programelor de știri invocate. Consiliul de Onoare al SRR a respins în unanimitate ca nefondate acuzațiile de încălcare a Statutului Jurnalistului SRR.

Conducerea SRR a depus sesizări la Comisia de cercetare disciplinară prealabilă în care este reclamată participarea celor doi jurnaliști la o dezbatere publică, în calitate de avertizori publici, și, respectiv, la răspunsurile date Consiliului Național al Audiovizualului. Consiliul de Onoare al SRR și-a declinat competența și a respins ca tardiv-înaintată sesizarea. O poziție similară a fost adoptată și de Consilierul Etic al SRR care a constatat tardivitatea sesizărilor. Cu toate acestea, președintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a dispus constituirea Comisiei de cercetare disciplinară prealabilă.

Atragem atenția că, deși avertizorii publici sunt cercetați de mai bine de șase luni, nu a fost făcută publică declanșarea vreunei proceduri în cadrul SRR pentru identificarea celor responsabili de derapajele sancționate de CNA.

Totodată, observăm că în comisia formată din doar trei membri cu drept de vot există un singur jurnalist care, însă, ocupă o poziție de management.

Semnalăm, din nou, faptul că însăşi o asemenea declanşare a cercetării înseamnă o lezare a dreptului la liberă exprimare.

Reiterăm că rolul şi misiunea postului public de radio sunt grav afectate de asemenea practici. Un post public, precum şi libertatea jurnaliştilor de exercitare a profesiei, libertatea opiniilor şi cea de exprimare sunt fundamentale pentru o societate democratică.

Vom urmări în continuare cu maximă atenţie cazul celor doi jurnalişti din Societatea Română de Radiodifuziune şi ne exprimăm disponibilitatea de a-i sprijini şi asista în cazul în care asemenea măsuri abuzive vor continua.

Vă solicităm din nou, având în vedere calitatea în care aţi nominalizat membri în Consiliul de Administraţie al SRR, să identificaţi formele prin care întreaga activitate a managementului Miculescu să fie evaluată, iar drepturile fundamentale ale omului protejate. 

 

Lista rămâne deschisă pentru alte organizații care doresc să se alăture demersului nostru.

 

Asociația ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Frontline Club Bucharest

Convenția Organizațiilor de Media

Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR)

Centrul de Resurse Juridice

Apador-CH

Asociația Pro Democraţia

Freedom House Romania

Sindicatul Unit al Salariaților-Radio România

Cristian Pîrvulescu, politolog

Gianina Cărbunariu, dramaturg

Au semnat ulterior:

Corina Sabău, scriitoare, jurnalist la Radio România Internațional

Bogdan Matei, realizator la Radio România Internațional

Asociația Informație în Interesul Public

sursa foto: www.srr.ro

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Opinie: Pot fi jurnaliştii surse pentru politicieni?

Opinie, 14 Noi 2024

Sponsorizarea politică a emisiunilor de știri și actualitate politică de către partide este interzisă de lege

Opinie, 7 Oct 2024

Campaniile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare în audiovizual - regulile CNA

Știre, 7 Oct 2024