FreeEx

Ne vrem libertatea de întrunire înapoi! Modificați legea 60/ 1991!

, 31 Oct 2012

                În prezent, Legea adunărilor publice (60/1991) lasă libertatea de întrunire a cetățenilor la dispoziția primarilor și a Jandarmeriei Române. Oficial, o adunare publică, pentru a se desfășura în cadru legal, necesită o notificare. Doar că, de foarte multe ori, aceasta se traduce de către autorități prin a cere o autorizare.

Trebuie să stabilești exact traseul și numărul de participanți și, în calitate de eventual organizator, trebuie să-ți asumi responsabilitatea pentru buna desfășurare a evenimentului. Având în vedere însă scopul și rolul forțelor de ordine prezente la aceste manifestații, obligația organizatorului de menținere a ordinii pare mai degrabă o măsură de descurajare. Pe de altă parte, primarul poate să-ți interzică să manifești, modificând modul în care se aplică legea. Posibilitatea de a decide prin hotărâre de consiliu anumite zone în care există o interdicție permanentă de a organiza astfel de adunări reprezintă o restrângere în plus a libertății de întrunire.

În ceea ce privește Jandarmeria, una dintre cele mai mari probleme ale interacțiunii cu această instituție pe perioada unei manifestații publice este imposibilitatea de a identifica și, eventual, de a formula o plângere nominală ulterior comiterii unui abuz. Având în vedere lipsa unui indicativ, a unui număr de identificare, orice act de abuz se va răsfrânge asupra personajului colectiv jandarmii, deci asupra nimănui. Mai mult, atitudinea tipică Jandarmeriei la momentul ridicării cetățenilor - de a încuraja oamenii să nu își negocieze drepturile în stradă, ci în instanță - este profund iresponsabilă și abuzivă. Contestarea în instanță presupune costuri majore de timp pentru aceia ce se simt nedreptățiți și pentru stat, iar, pe de altă parte, presupună o foarte bună cunoaștere a drepturilor cetățenilor în aceste cazuri, lucru care nu este întotdeauna un fapt. Mai mult, judecarea în instanță a acestor cauze este în mod cert o presiune financiară asupra statului – fiecare dintre procesele de contestare asumă un cost de timp și financiar asupra Instanțelor de Judecată.

Tocmai de aceea, la sfârșitul lunii trecute, ActiveWatch și APADOR-CH au organizat o dezbatere publică pe marginea unui proiect de modificare a Legii adunărilor publice (Legea 60/ 1991) inițiat de cele două organizații. La eveniment au participat jurnaliști, activiști (Ce-Re, SAR, IPP, ReGeneration etc.), reprezentanți ai autorităților (Jandarmerie, IGPR, Secretariatul General al Guvernului, ANPCC), și parlamentari (Ioan Ghișe).

Citiți aici modificările propuse de ActiveWatch și APADOR-CH în urma consultării cu mai multe organizații nonguvernamentale

„Ideea de la care am pornit este aceea că noi considerăm foarte normal că un grup de persoane care se manifestă în mod pașnic nu trebuie să trăiască cu impresia că săvârșește o ilegalitate. [...] Se creează o prezumție de sălbăticie când vine vorba ca cetățenii acestei țări să organizeze o adunare publică” […] Dacă ar fi fost după sufletul meu, abrogarea acestei legi era soluția cea mai bună”, a declarat avocatul Dan Mihai, expert în cadrul APADOR-CH.

Reprezentanții autorităților care au participat la dezbatere și-au declarat disponibilitatea de a continua dialogul pe tema modificării Legii adunărilor publice. „Ca de obicei, relația Jandarmeriei cu principalii reprezentanți ai societății civile, ActiveWatch și APADOR-CH, este una constructivă. Noi întotdeauna am avut de învățat din aceste întâlniri. Susținem modificarea acestui proiect de lege, rămâne de văzut în ce formulă. Astăzi au apărut noi modalități de comunicare și organizare a anumitor adunări, trebuie să prevedem în lege acest lucru. Trebuie prevăzută și posibilitatea de a organiza, în anumite condiții, anumite manifestări fără o avizare prealabilă”, a declarat colonelul Aurel Moise, de la Jandarmerie, la finalul dezbaterii. „Fiind o discuție de principiu, nu cred că legea nu poate fi modificată”, a spus și comisarul-șef Viorel Tănase, de la IGPR.

Mai departe, cele două organizații non-guvernamentale vor continua discuțiile cu Ministerul de Interne și reprezentanții Jandarmeriei Române pentru a perfecta propunerea legislativă. Până acum, deși modificarea Legii adunărilor publice este pe agenda publică de peste un an, interesul parlamentarilor cu privire la acest subiect a fost destul de slab, negocierile purtându-se aproape exclusiv cu reprezentanții Jandarmeriei și ai Poliției.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024