IFJ cere Uniunii Europene să-l tragă la răspundere pe președintele Erdogan pentru violarea libertății presei în Turcia

, 27 Iul 2016

Federațiile Internațională și Europeană a Jurnaliștilor (FIJ/FEJ) au adresat un apel Uniunii Europene să îl tragă la răspundere pe președintele Erdogan pentru atentatele la libertatea presei în Turcia

FIJ și FEJ denunță numeroasele arestări în rândul jurnaliștilor precum și numărul mare al organizațiilor media care au fost închise din cauza presupusei asocieri cu mișcarea pro-Gülen. Situația a atins, în prezent, un punct critic în care frica de a fi arestat face media locale din ce în ce mai tăcute, ceea ce afecteaza drepturi fundamentale ale omului precum libertatea de exprimare și dreptul de a avea acces la informații.

În 27 iulie au fost emise 47 de mandate de arestare pentru foști ziariști ai publicației Zaman. Editorialistul Sahin Alpay a fost reținut în urma unei  percheziții la domiciliu; Lale Sariibrahimoglu, o veche angajată a aceleiași publicații, în prezent reporter pentru IHS Jane’s Defence Weekly a fost de asemenea arestată în urma unei descinderi la domiciliu; Nuriye Akman, și el fost ziarist la Zaman, este arestat. FIJ a publicat lista cu 28 de jurnaliști deținuți la data de 27 iulie: Yakup Sağlam, İbrahim Balta, Seyit Kılıç, Bayram Kaya, Cihan Acar, Nazlı Ilıcak, Hanım Büşra Erdal, Bülent Mumay (cotidianul Birgün) ,Zeynel Abidin Bulut (publicație pro-kurdă Azadiya Welat), Zehra Dogan (JINHA), Sahin Alpay (ex-Zaman), Nuriye Akman (ex-Zaman), Lale Sariibrahimoglu (ex-Zaman), Ali Bulac, Mumtazer Turkone, Zafer Özsoy, Ahmet Metin Sekizkardeş (vice-președinte al Cihan Medya), Cuma Kaya, Murat Avcıoğlu, Osman Nuri Arslan, Şeref Yılmaz (Irmak TV), Hüseyin Turan, Faruk Akkan (editor șef al Cihan), Bünyamin Köseli (săptămânalul Aksiyon), Abdullah Kilic (Meydan), Hüseyin Aydın (Cihan News Agency), Cuma Ulus, Mustafa Erkan Acar (Cihan News Agency).

Conform Bianet, Agenția de presă Dicle (DIHA) și site-ul Özgür Gündem au fost și ele blocate pe 27 iulie de serviciul de comunicații și telecomunicații al președintelui (TIB); cu o săptămână în urmă, 20 de portaluri de informație independente între care Haberdar, Meydan et Medyascope fuseseră deja închise în urma unei decizii a TIB.

Pe 27 iulie seara, guvernul turc a publicat un decret care ordoneaza închiderea a 131 de instituții media. Conform acestui decret 3 agenții de știri, 16 canale de televiziune, 23 stații de radio, 45 de cotidiene, 15 reviste și 29 de edituri au primit ordin de închidere. Între acestea se numără și Cihan Haber Aöansı (agenție de presă), Bugün tv, Can Erzincan tv, Kanaltürk, Samanyolu tv, Bugün, Taraf, ziarele Zaman, Today's Zaman și Yarına Bakış, precum și revistele Sızıntı, Aksiyon și Nokta.

Uniunea Europeană trebuie să acționeze pentru a-l face pe președintele Turciei Erdogan responsabil de aceste atacuri asupra libertății presei – a declarat președintele FIJ. Președintele FEJ, Mogens Blicher Bjerregard a cerut Uniunii Europene și Consiliului Europei să intervină: “Nu putem să rămânem tăcuți când zeci de jurnaliști sunt arestați sub ochii noștri. Președintele Junker și înalta reprezentantă Mogherini trebuie să facă tot ce le stă în puteri pentru a pune capăt acestei situații îngrijorătoare”

Federațiile au semnalat toate aceste situații Consiliului Europei precum și Platformei Europene pentru promovarea și protecția jurnaliștilor. 

Share această pagină: