FreeEx

ActiveWatch a sesizat Comisia de Etică și Arbitraj a TVR în cazul Doru Dendiu

, 2 Dec 2013

ActiveWatch a sesizat azi Comisia de Etică și Arbitraj a TVR în cazul lui Doru Dendiu, șeful filialei Republica Moldova a Partidului Mișcarea Populară, aflat sub contract cu TVR, unde a fost corespondent la Chișinău.

 

Către TVR
În atenția Comisiei de Etică și Arbitraj


Sesizare
Conform unor informații apărute recent în presă și pe rețele de socializare, Doru Dendiu, jurnalist aflat sub contract cu TVR este șeful filialei Moldova a Partidului Mișcarea Populară. Jurnalistul susține pe pagina sa de facebook că acest contract este actualmente suspendat.
ActiveWatch solicită Comisiei de Etică și Arbitraj a televiziunii publice să analizeze acest caz și să se pronunțe dacă au fost încălcate articolele 3, 5, 6 din Statutul jurnalistului. Statutul jurnalistului TVR este un document asumat de fiecare membru al corpului editorial TVR la semnarea contractului de muncă. Indiferent dacă un jurnalist își suspendă temporar activitatea în TVR, acesta se află în continuare sub contract cu respectiva instituție și, implicit, este obligat să respecte prevederile Statului jurnalistului. Chiar și în cazul în care un jurnalist ex-politician este angajat sau reangajat în orice instituție media, credibilitatea respectivei instituții este grav afectată de opțiunea politică asumată a acestuia, așa cum am avertizat și în raportul anual privind situația libertății presei în România. Mai mult, codurile etice ale jurnalistului interzic jurnaliștilor orice activitate politică.

“3.2. Pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca jurnalistul să nu fie membru al vreunui partid politic.” - Codul deontologic unic al Convenției Organizațiilor de Media.
“ARTICOLUL 8 În exercitarea profesiei și în relațiile pe care le întreține cu autoritățile publice sau cu diverse societăți comerciale, ziaristului îi sunt interzise înțelegeri care ar putea afecta imparțialitatea sau independența sa. Nu trebuie acceptate nici un fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea ziaristului. Pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca ziaristul să nu fie membru al vreunui partid politic și să nu fie angajat ca informator sau ofițer acoperit al unui serviciu secret.” - Codul deontologic al ziaristului adoptat de Clubul Român de Presă.


Considerăm că avem de-a face cu un evident conflict de interese ce afectează grav credibilitatea, independența si imparțialitatea televiziunii publice. Așa cum afirmam și în sesizarea transmisă Comisiei de Etică și Arbitraj în urmă cu trei ani în cazul Culcer, "astfel de opțiuni partizane nu își au locul în mass-media publice, mai ales în contextul în care TVR își declară eforturile de a recâștiga credibilitate și de a se desprinde de imaginea de instituție obedientă față de <<putere>>".

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Opinie: Pot fi jurnaliştii surse pentru politicieni?

Opinie, 14 Noi 2024

Sponsorizarea politică a emisiunilor de știri și actualitate politică de către partide este interzisă de lege

Opinie, 7 Oct 2024

Campaniile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare în audiovizual - regulile CNA

Știre, 7 Oct 2024