FreeEx

Miting de solidaritate cu presa din Ungaria

, 12 Mar 2011

Mai multe organizații de ziariști și de drepturile omului organizeaza un miting de solidaritate cu societatea civilă din Ungaria, indreptat impotriva Legii Presei propusa de guvernul de la Budapesta si adoptata de Parlament. Legea supune presa scrisă, audiovizuală și electronică unui control politic specific regimurilor totalitare.

Vezi evenimentul pe Facebook

Manifestația va avea loc marți, 15 martie 2011, orele 17.00, în fața Ambasadei Ungariei din București (strada str. Dimitrie Gerota nr.63-65).

Parlamentul European a adoptat pe 10 martie o rezoluție care cere guvernului ungar să abroge și să nu aplice legea sau elementele acesteia care sunt considerate incompatibile cu Tratatele UE, Carta Drepturilor Fundamentale și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Mitinguri de protest față de legea presei din Ungaria se vor desfasura simultan la Budapesta, Berlin, Frankfurt, New York, Debrecen, Gyula, Bucuresti. Participanții susțin manifestul societății civile maghiare (vezi textul manifestului mai jos).

La manifestație vor participa reprezentanți ai Fundatiei Free Press Romania, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Convenției Organizațiilor de Media - prin Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj, Asociatia Editorilor de Presa OnLine, Uniunea Ziaristilor Profesionisti, Asociatia Femeilor Jurnalist-Ariadna -, Centrului pentru Jurnalism Independent si MediaSind.

Anexa

MANIFEST ÎMPOTRIVA NERESPECTĂRII LIBERTĂȚII DE EXPRESIE A PRESEI MAGHIARE

adresat Parlamentului Republicii Ungare, Curții Constituționale și Guvernului!

Subsemnații, lucrători în domeniul mass media, precum și simpli susținători ai acestei cauze, ne opunem legii mass media aprobate în 2010, pentru că aceasta aduce un prejudiciu libertății cuvântului și a presei. În interesul respectării drepturilor omului și a celor constituționale, solicităm:

1. verificarea caracterului constituțional al legii mass media, respectiv modificarea acesteia;

2. implicarea sindicatelor mass media în procesul de modificare al legii;

3. asigurarea independeței politice a mass media;

4. suprimarea pedepselor arbitrare și abuzive;

5. respectarea secretului profesional și a confidențialității surselor de informații;

6. restaurarea independenței redacțiilor de știri ale mass media publice;

7. implicarea organizațiilor mass media, a celor care militează pentru libertatea cuvîntului, precum și a altor organizații al căror scop este apărarea drepturilor omului și a drepturilor politice ale cetățenilor, în procesul de redactare a Codului Serviciilor Publice de mass media.

Mai multe informatii despre protestul international aici:

http://sajtoszabadsagert.blog.hu/2011/01/23/rom_n

Alte informatii despre Legea Presei din Ungaria:

Opinia Comisarului pentru Drepturile Omului

Analiza OSCE

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024