FreeEx

3 mai - Ziua Mondială a Libertății Presei

Eveniment, 2 Mai 2014

Evenimente ActiveWatch dedicate Zilei Mondiale a Libertății Presei

3 mai - Ziua Mondială a Libertății Presei

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei le urează „La mulți ani!” tuturor ziariștilor și angajaților din presă!
Iar, pentru a marca și anul acesta ziua de 3 mai, am pregătit următoarele evenimente:

I. 3 mai - Lansarea Studiului „Libertatea de Exprimare și Noul Cod Civil”

De 3 mai - Ziua Mondială a Libertății Presei, ActiveWatch publică pe site-ul organizației o publicație de maxim interes pentru jurnaliști. Veți afla ce articole din Codul Civil intră în conflict cu dreptul la liberă exprimare și vă pot influența activitatea profesională. Detalii mai jos.

II. 5 mai, orele 12:00 – Lansarea Raportului FreeEx 2013 – Libertatea Presei în România

Pentru al paisprezecelea an la rând, lansăm Raportul anual FreeEx. Veți afla care au fost cele mai importante evenimente cu impact negativ asupra libertății de exprimare. Detalii mai jos.


III. 5 mai, orele 13.30 – Atelier Sponge – Laborator de experimentare media

Andrei Petcu și Victor Nițu de la Fundația Ceata vor prezenta câteva unelte digitale care pot ajuta jurnaliștii în munca de documentare și de publicare. Cele două prezentări vor avea următoarele teme: Rețele federate într-o lume centralizată și Tehnologia - când o folosim greșit și de ce.

Detalii despre evenimente

I. 3 mai - Lansarea Studiului „LIBERTATEA de EXPRIMARE și NOUL COD CIVIL”
De 3 mai - Ziua Mondială a Libertății Presei, ActiveWatch lansează o publicație de maxim interes pentru jurnaliști.
„Libertatea de exprimare și noul Cod civil” reprezintă o analiză a prevederilor legale în vigoare pe baza cărora sunt judecate în instanțe atingerile aduse reputației, demnității, imaginii sau vieții private prin exercitarea dreptului la libera exprimare. Veți afla ce articole din Codul Civil intră în conflict cu dreptul la liberă exprimare și vă pot influența activitatea profesională. Publicația vă va ajuta să înțelegeți riscurile la care vă expuneți din punct de vedere legal și, astfel, să vă protejați mai bine de pericolul unor procese nedorite.
Autorul studiului este Dan Mihai, avocat, membru al Baroului București, consultant juridic pentru Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki. Dan Mihai colaborează de peste 10 ani cu Programul FreeEx al ActiveWatch, ca formator în programe de pregătire în domeniul drepturilor la libertatea de exprimare, libertatea presei și accesul la informații pentru jurnaliști, avocați, judecători sau procurori și ca expert în acțiuni de advocacy pentru reformarea legislației care limitează aceste drepturi. Este autor al mai multor publicații cu caracter juridic: „Ghidul juridic pentru ziariști” publicat în 3 ediții, „Ghidul avertizorului de integritate din instituțiile publice de presă (radio, televiziune, agenție de presă)”, editate de ActiveWatch. Dan Mihai a coordonat publicarea a trei volume și într-o bază de date online a colecției „Jurisprudența internațională în materia libertății de exprimare”.
Descărcați publicația aici.

Finanțator: Open Society Institute (OSI).


II. 5 mai, orele 12:00 – Lansarea Raportului FreeEx 2013 – Libertatea Presei în România

ActiveWatch vă invită la lansarea Raportului FreeEx 2013, care va avea loc la sediul organizației noastre.
Veți afla:
• Cine au fost adversarii libertății presei în 2013
• Cât de politizat a fost conținutul jurnalistic în 2013
• Ce legislație periculoasă pentru libertatea de exprimare a fost adoptată
• Cum s-a abătut presa de la rolul ei anul trecut
• Disfuncții ale serviciilor publice de radio și televiziune și ale Consiliului Național al Audiovizualului.
Adresa: Sediul ActiveWatch, Calea Plevnei nr. 98, intrarea separată de la parterul blocului 10 C, scara A.

III. 5 mai, orele 13.30 – Atelier Sponge – Laborator de experimentare media
Andrei Petcu și Victor Nițu de la Fundația Ceata vor prezenta câteva unelte digitale care pot ajuta jurnaliștii în munca de documentare și de publicare. Andrei și Victor sunt specialiști în media și IT.
Rețele federate într-o lume centralizată
Deși rețelele de socializare centralizate sunt extrem de populare în ultima vreme, ele nu sunt singurul mod în care putem socializa și partaja informații pe Internet. Vor fi prezentate câteva alternative libere, securizate și descentralizate la rețelele de socializare proprietărești care sunt extrem de folosite în ziua de azi.
Tehnologia - când o folosim greșit și de ce
Vom discuta despre moduri ineficiente de utilizare a tehnologiilor actuale, despre când și unde ar trebui să renunțăm la anumite obiceiuri în mediul online.

Sponge este un laborator media experimental care conectează organizaţii din domeniul media, tehnologia informației și a transparenței. Experimentăm cu noi unelte digitale de eliberare a informaţiei de interes public. Promovăm informația liberă, relevantă şi verificabilă sub formă de articole sau aplicaţii. Organizăm ateliere, hacatoane, cursuri si conferinte. whtj.thesponge.eu

Adresa unde se desfășoară atelierul: Sediul ActiveWatch, Calea Plevnei nr. 98, intrarea separată de la parterul blocului 10 C, scara A.

Atelierul este finanțat în cadrul proiectului „Sponge - conectarea rețelelor și comunităților de inovatori din domeniul media, tehnologia informației și a comunicării” prin granturile SEE, 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi: www.eeagrants.org

Programul FreeEx
ActiveWatch
Membru al Rețelelor Reporteri fără Frontiere și IFEX

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024