FreeEx

Cum cenzurezi o expoziție de fotografie

, 24 Iun 2010

Autoritățile sfidează libertatea de exprimare și liberul acces la informații al cetățenilor. Reprezentanții Administrației Străzilor din București (ASB) au intervenit în conținutul expoziției de fotografie „Constatare la Fața Locului”, dedicată mineriadelor din 13-15 iunie 1990 și organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Administrația Străzilor a solicitat telefonic (!) retragerea legendelor fotografiilor din pasajul Universității, pe motiv că ar fi fost expuse fără autorizație scrisă. Mai mult, „cenzorul telefonist” al ASB a pretins că textele care însoțeau fotografiile din cadrul expoziției „instigă la violență” și a invocat, în sprijinul acestei decizii, reclamații verbale anonime. Organizatorii expoziției s-au conformat, din dorința de a nu intra în conflict cu autoritățile. Curatorul Expoziției, Simina Bădică, s-a opus autorităților și a decis să publice textele interzise pe blogul personal.

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei le recomandă celor care se confruntă cu astfel de situații să solicite dispozițiile instituțiilor publice în scris și să le conteste, atunci când ridică suspiciuni. Măsurile abuzive precum aceasta, care îmbracă forma cenzurii, nu trebuie permise și tolerate. Mai mult, este necesar să le solicitați instituțiilor publice dovezi concrete, eventual emise de către specialiști, care să vină în sprijinul solicitărilor.

Un caz similar s-a petrecut anul trecut, când Direcția de Dezvoltare Turism, din cadrul Primăriei Capitalei, a dat aviz negativ și a interzis organizarea unei expoziții fotografice din pasajul Universității, parte a unei campanii de stopare a distrugerii centrului vechi al Capitalei. Oficialii au motivat atunci că „această manifestare creează o imagine negativă” asupra Bucureștiului. Reacția organizatorilor a fost atunci mai fermă: ei au decis să mute expoziția în stația de metrou de la Universitate, cu acordul Metrorex (citiți cazul în Raportul FreeEx – Libertatea Presei din România, 2009).

Mai multe informații despre expoziția cenzurată zilele trecute de Administrația Străzilor, aici:

http://www.romanialibera.ro/actualitate/bucuresti/de-ce-cenzureaza-oprescu-marturiile-victimelor-mineriadei-191021.html

http://www.simonatache.ro/2010/06/22/cui-i-e-frica-de-virginia-woolf-si-de-amintirea-mineriadelor/

http://www.evz.ro/detalii/stiri/administratia-strazilor-marturiile-victimelor-mineriadei-incita-la-violenta-898567.html

http://adriancioflanca.blogspot.com/2010/06/textele-cenzurate-de-primaria-bucuresti.html

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Ce face ANCOM-ul cu DSA-ul: Poliția Internetului sau un mediu online sigur și fiabil, prin respectarea drepturilor fundamentale? - Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă, 3 Apr 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024