FreeEx

Christian Ciocan: „Politistii nu ataca, politistii se apara”

, 23 Sep 2010

Cei mai mulți dintre bloggerii și jurnaliștii care au participat la dezbaterea organizată miercuri de ActiveWatch cu purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Christian Ciocan, au plecat de la eveniment descurajați. Da, avem dreptul să filmăm și să fotografiem polițiști, indiferent dacă sunt sau nu în timpul programului, atâta timp cât poartă uniformă, însă eventualele ostilități întâmpinate din partea oamenilor legii pot fi cel mult sancționate ulterior de către superiorii acestora, nu prevenite – cam asta a fost concluzia. Mai în glumă, mai în serios, bloggerul Cristian China-Birta, inițiatorul dezbaterii, a propus ca toți cei prezenți să-și facă fotografii cu purtătorul de cuvânt Christian Ciocan, pentru situațiile în care polițiștii își încalcă atribuțiile.

Polițiștii aplică forța numai în condițiile legii

„Eu nu vă pot da soluții să convingeți un polițist să facă ce trebuie să facă”, le-a spus reprezentantul Poliției Române celor prezenți, după ce a ținut să sublinieze, în mai multe rânduri, că singurii abilitați să controleze polițiștii sunt cei de la Compartimentele de Inspecție Internă, alături de procurori și de șefii din Poliție. „Dacă un cetățean este lezat în drepturile sale de un polițist, se poate adresa șefului acestuia, procurorilor sau Inspectoratului General al Poliției Române”, a mai spus Christian Ciocan. Foarte important de reținut este că metodele de autoapărare sau spray-urile cu piper ținute de unele doamne în poșete întră în categoria ultrajului, dacă sunt aplicate în relația cu oamenii legii. Așadar, dacă vă confruntați cu un polițist ostil, soluția este întotdeauna să vă adresați superiorilor acestuia, nu să încercați să vă faceți singuri dreptate! „Polițistul nu atacă, polițistul se apără și aplică forța gradual, numai în condițiile legii”, a mai spus Ciocan.

În debutul dezbaterii, cei prezenți au vizionat câteva înregistrări în care niște polițiști îi intimidau/agresau (aici, și aici) pe cei care filmau, iar comisarul Christian Ciocan a făcut o prezentare a câtorva principii juridice, transpuse într-un limbaj accesibil tuturor, inspirată din „Ghidul relațiilor Poliție – mass-media”, disponibil pe site-ul Poliției Capitalei. Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei a confirmat faptul că „oricine în lumea aceasta poata filma un polițist, în orice situație, dacă este în uniformă”, cu excepția câtorva situații prezentate anterior pe blogul ActiveWatch.

La secție nu ești reținut, ci condus... pe termen nedeterminat

Reprezentantul Poliției i-a încurajat pe interlocutori să filmeze/ fotografieze orice situație care ridică suspiciunea unui abuz din partea polițiștilor, dar a specificat faptul că polițiștii pot încălca orice regulă de circulație, cu excepția celor de la nivelul căii ferate, însă nu au voie să consume băuturi alcoolice în timpul programului. De asemenea, „polițiștii nu pot fi filmați pe mijlocul străzii decât de pe trotuar, căci legea nu le permite pietonilor să staționeze pe partea carosabilă”, potrivit lui Christian Ciocan.

Participanții i-au adresat întrebări cu privire la legitimare, reținere, arestare și condus la secție și i-au transmis și mesajele celor care urmăreau relatările din cadrul dezbaterii, de pe Twitter. Cu acest prilej, Ciocan a clarificat pentru toată lumea faptul că reținerea (pentru 24 de ore) și arestarea sunt dispuse numai de procurori și judecători, întrucât doar condusul la secție intră în competențele polițiștilor. „Faptul că te țin la secție nu înseamnă că ești reținut, ci condus la secție”, a mai spus Christian Ciocan, iar „doar pentrut filmat nu poți fi dus la secție, dacă te legitimezi. Trebuie să existe o altă justificare, menționată în mod obligatoriu de polițist”. Vlad Petreanu a vrut să știe „cât poate dura maxim dusul la secție” și, întrucât răspunsul a fost unul vag („până se epuizează verificările”), Mircea Toma, moderatorul dezbaterii, a atenționat că aceasta „este o zonă gri, care lasă loc de abuzuri”.

Ziua fotografierii și filmării polițiștilor

Tot Mircea Toma a propus introducerea unei zile naționale de fotografiere a polițiștilor, ca măsură de familiarizare a polițiștilor și a cetățenilor cu privire la dreptul de a fotografia oamenii legii. Iar asta și pentru că, vorba jurnalistului Vlad Ursulean, „unii polițiști nu știu sau poate au uitat că pot fi filmați”...

La finele dezbaterii, purtătorul de cuvânt Christian Ciocan a declarat că prezența sa la dezbatere a fost una proactivă, dar că spusele sale nu au avut caracter de axiomă.

Pe aceeași temă:

Concluzii - filmatul polițistilor - de la teorie la practică

Înregistrări de la dezbatere

Pot fi arestat dacă filmez sau fotografiez un polițist?

Poti fi arestat daca filmezi sau fotografiezi un politist? Liveblogging

Haideți să ne pozăm organele!

Poliția Română față în față cu blogosfera

Cum să răsufli o chestie bună

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024