Media literacy

YESdigital: Educație profesională cu metode interactive

, 24 Oct 2013

Începând cu 17 octombrie 2013, echipa proiectului YESdigital din România organizează la sediul Colegiului Tehnic ”Matei Basarab” din Caracal,  atelierul de lucru PBL (Problem Based Learning) – Învățarea Bazată pe Probleme & Video pentru profesorii din Învățământul Profesional și Tehnic.

Programul complet poate fi găsit AICI

Toate sesiunile atelierului vor fi disponibile pe SlideShare la următoarea adresă:  http://www.slideshare.net/tecunicoleta/workshop-technical-college-matei-basarab

Temele de lucru ale atelierului vor fi: ”Crearea și utilizarea clipurilor video în activitatea didactică” și ”Metoda PBL”- o oportunitate pentru elevi și profesori de a colabora eficient în explorarea și soluționarea problemelor reale din viața profesională. Toți profesorii interesați, care predau discipline tehnice, sunt rugați să contacteze echipa de proiect pentru a afla mai multe detalii la adresa de email  [email protected]. Puteți intra de asemenea și pe grupul de Facebook al proiectului VET & Green Economy, care conține informații despre Economia Verde și despre acțiunile din cadrul proiectului derulate în România și nu numai. Toți profesorii și elevii interesați să rămână alături de echipa proiectului pot contribui cu comentarii și/sau materiale informative despre noua ”Economie Verde” pe acest grup. 

 

 

Pe lângă ateliere, echipa de proiect oferă sprijin în experimentarea creării și utilizării clipurilor video în activitatea didactică. 

Proiectul european ”YESdigital” își propune să contribuie pentru un Învățământ Profesional și Tehnic (en. VET – Vocational Education and Training) mai atractiv pentru elevi și profesori, prin conexiunea educației profesionale cu tehnologii și metodologii interactive, vizuale și colaborative. De asemenea, proiectul își propune să atragă atenția profesorilor și elevilor din Învățământul Profesional și Tehnic asupra Economiei Verzi prin transferarea unui curs online în domeniul Energiei Sustenabile.

Obiectivele proiectului:

1. Metoda PBL (Problem Based Learning) - Învățarea Bazată pe Probleme: Utilizarea PBL pentru a stimula elevii să exploreze/soluționeze problemele reale din viața profesională, printr-o abordare care promovează învățarea vizuală. 
2. Clipuri video educaționale: Încurajarea elevilor și a profesorilor să creeze/utilizeze clipuri video cu scopuri educaționale.
3. Rețele sociale: Folosirea rețelelor sociale pentru a distribui informații și idei în piața muncii și pentru colaborare în procesul de învățare.
4. Conținuturi e-Learning: Promovarea utilizării cursurilor online în VET
5. Green skills: Conștientizarea importanței corelării competențelor verzi cu competențele profesionale

Metoda PBL a fost creată în anul 1950, având ca scop dezvoltarea unei noi abordări în formarea personalului medical, unde viitorii medici trebuiau să se familiarizeze cu problemele medicale reale. Învățarea Bazată pe Probleme denumită generic PBL, este un program de învățare care provoacă elevii să învețe prin rezolvarea problemelor reale din viața profesională. Mai multe detalii AICI

Grupuri țintă ale proiectului: profesorii care predau discipline tehnice, elevii din liceele tehnologice și organizații conectate cu formarea profesională, agenți economici.

Cele cinci instituții partenere în proiect sunt:
Confederación Española de Centros de Enseñanza (CECE)– Asociația Națională de Scoli Private din Spania (coordonatorul proiectului)
Centro Studi e Formazione Villa Montesca (CSFVM) – Centru de Cercetare și formare profesională, Italia (expert în Metodologia PBL);
University of Patras – Universitatea din Patras, Grecia (expert în TIC și evaluate);
IC Foundation – Fundație non-profit în sectorul educației, Turcia (expert în diseminare);
Colegiul Tehnic ”Matei Basarab” Caracal, România (centru de formare profesională, liceu tehnologic).

Proiectul YESdigital este finanțat de către Comisia Europeană prin programul LLP ( Lifelong Learning Programe) subprogramul Leonardo da Vinci, acțiunea TOI – Transfer de Inovație. 

Persoană de contact: Nicoleta Tecu- [email protected]

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Nu votați o variantă chinezească a Legii deepfake!

Scrisoare deschisă, 12 Feb 2024

Lansarea ghidului ”Educație media pentru implicare civică” pentru profesioniștii din educație

Știre, 21 Apr 2023

Implicarea civică a tinerilor in infografice

Știre, 7 Feb 2023