Finanțările primite de ActiveWatch de la fundațiile Soros

, 15 Sep 2013

Domnule Negrea,

Răspunsul la întrebările “cu tentă” adresate de dvs. erau disponibile în spațiul public. Cu un minim efort, o consultare a site-ului nostru v-ar fi revelat toate finanțările noastre pentru fiecare proiect în parte, cu sumele, obiectivele și rezultatele aferente fiecărui proiect. Nu avem absolut nimic de ascuns.

Fundațiile „lui Soros”

Nu-l cunoaștem pe George Soros. Nu am avut întâlniri cu el, deși am fi fost mai mult decât onorați. De la el nu am primit vreun ban în mod direct și ne îndoim că știe că existăm. Există niște mari fundații internaționale înființate și finanțate de George Soros și acestea sunt, la rândul lor, finanțatorii noștri. Nu știm care sunt resorturile acestui demers, dar ne bucurăm că există, Fundațiile Soros fiind cel mai puternice susținătoare (măcar din punctul de vedere financiar) ale organizațiilor de drepturile omului din lume.

Reamintim că prin Fundația Soros România și prin birourile Open Society Institute, mișcarea pentru drepturile omului din România a primit în ultimii 20 de ani sprijin valoros în fonduri și know-how.

„Legăturile” dintre Soros și ActiveWatch. Finanțările

De-a lungul existenței sale, ActiveWatch a fost finanțată de diverse organizații, printre care și: Open Society Institute Budapesta, Open Society Institute Londra (OSI), Open Society Foundations, Fundația pentru o Societate Deschisă. Finanțările au fost câștigate în baza unor competiții. De pildă în 2012 am avut fonduri de la o fundație legal constituită în Elvetia, nu de la vreo societate comercială a lui George Soros. De altfel, Soros nu semnează contractele de grant: este un întreg mecanism, cu responsabilități delimitate. Informații despre finanțările acordate de OSI, condițiile și beneficiarii acestora pot fi găsite aici.

Am beneficiat de finanțări OSI în multe rânduri, pentru diferite proiecte, încă din 1996, inclusiv pentru proiectul prin care chiar domnia voastră ați primit sprijin din partea ActiveWatch: FreeEx. Pe zona de media au existat, datorită finanțărilor Soros, programe de burse pentru ziariști și de training pentru ziariști, publicații finanțate și nu avem cunoștință de cazuri în care să fi fost refuzate, pe motiv că sunt “de la Soroș”. De altfel, ultimele publicații ale programului FreeEx (Ghidul Avertizorului, raportul despre etica în media, și chiar și Raportul FreeEx) au această informație la vedere, pe pagina de gardă. Așadar, nimic ascuns, totul la vedere. Pentru că nu este nimic de ascuns, în ciuda tuturor acestor insinuări și în ciuda zvonisticii proferate de o parte a presei: a lua fonduri de la OSI/Fundația Soros nu are nimic lipsit de onoare sau onestitate, la fel cum nu e nimic în neregulă în a lua bani de la Ambasada SUA, Ambasada Olandei, Ambasada Marii Britanii, Uniunii Europene prin PHARE sau POSDRU, CEE-Trust, Balkan Trust for Democracy etc. Nu am remarcat aceleași perplexități revoltate atunci când ne-am opus gazelor de șist, deși primeam finanțări de la Ambasada SUA.

Finanțările au fost anunțate public, (call-uri la vedere) și pentru ele am depus proiecte (aplicații, cum le zicem noi oengistic) care au concurat cu proiecte depuse de alte organizații și au fost evaluate de board-urile (comitete de decizie) fundațiilor care ofereau finanțările. Proiectele au avut scopuri precise și rezultate concrete, diferențiate pe fiecare proiect în parte, au avut bugete concrete și detaliate și pentru fiecare proiect am făcut raportare tehnică și financiară. De altfel, vă informăm că un program de finanțare are el în sine un scop (vrea să facă ceva anume mai bine) și proiectul pe care îl depune un ONG nu se poate abate prea mult de la asta. Ca să traducem, este ca și când editorul dvs. v-ar cere un articol despre RMGC, iar dvs. i-ați scrie un articol despre sinuciderea Mădălinei Manole. Nu-l va publica în pagina economică, ba chiar probabil că nu va plăti pentru el.

Mai mult, orice proiect este derulat în baza unui contract de finantare, prin care ambele părți își asumă anumite obligații. Finantatorul e obligat să nu condiționeze plățile de executare a unor activități neprevăzute în contract (deci nu-ți poate cere să organizezi proteste, dacă tu ai semnat contract pentru acordarea unor burse pentru studenți romi), cum nici beneficiarul finanțării nu poate solicita rambursări pentru activități neprevăzute în contract.

Ca să luăm exemplul anului trecut, am primit fonduri nerambursabile de la Foundation Open Society Institute, în baza unei aplicații depuse în 2011, după o evaluare făcută de un board al programului de finanțare Public Health Program – Roma Health Project. Scopul finanțării a fost de a sprijini consorțiul de implementare a proiectului O generație de Specialiști Romi în domeniul medical, unde și Open Society Institute Budapesta este partener ( pe www.profesionistiromi.ro găsiți detaliile proiectului). Am primit 30.000 USD pentru perioada de implementare: 30 Decembrie 2011 – 30 Aprilie 2012. Banii au fost destinați unui ajutor pentru echipele consorțiului care implementează proiectul Profesioniști Romi și a însemnat team-building, întâlniri cu training de conflict management și de soft skills, eficientizarea proceselor de lucru. Am mai beneficiat de o finanțare, încheiată în acest an și începută în 2011, dedicată protejării și promovării libertății de exprimare. În cadrul ei am finanțat activitățile de monitorizare a situației libertății de exprimare în România și am publicat rapoartele anuale FreeEx 2011 și 2012 Libertatea presei în România, precum și un raport de analiză media despre modul în care au fost reflectate campaniile electorale din 2012. De asemenea, în cadrul proiectului am publicat Ghidul avertizorului de integritate pentru salariații instituțiilor publice de media (TVR, SRR, Agerpres) și avem în lucru o nouă ediție a ghidului juridic dedicat jurnaliștilor, magistraților și avocaților, un raport privind situația televiziunilor locale și un raport privind situația TVR. Suma primită din partea Open Society Institute Londra este de 93.800 USD, pe o perioadă de doi ani. Toate aceste informații sunt deja publice pe site-ul nostru în cadrul rapoartelor anuale de activitate. Ca să aveți o viziune de ansamblu, bugetul total pentru anul 2012 al ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei este de 6864552,47 lei, 96% reprezentând fonduri nerambursabile acordate pentru proiecte / aplicații scrise, fie ca solicitanți, fie în care am fost parteneri. Dacă doriți să consultați bilanțul nostru contabil sau dosare ale proiectelor, vă invităm la sediul nostru. Reamintim că rapoartele de activitate ce conțin toate cifrele finanțărilor se găsesc pe siteul nostru. Am fi fericiți dacă instituțiile de presă ar fi măcar pe sfert transparente în legătură cu sursele lor de finanțare.

Câteva considerații legate de demersul dvs.

Orice demers jurnalistic onest sau orice comunicare publică onestă este precedată de o verificare rezonabilă a faptelor și, mai ales, de obținerea punctului de vedere al subiectului despre care relatezi, anterior publicării materialului. A arunca în spațiul public întrebări tendențioase ce incriminează apriori pe cel vizat reprezintă o practică mediatică infestată cu virusul manipulării. Cu toate acestea, v-am acceptat spre publicare ambele materiale.

În plus, dacă demersul dvs. viza obținerea unor răspunsuri punctuale din partea fiecărei organizații, era normal să adresați întrebările respective în mod direct fiecărei organizații. Eventual, anterior publicării, pentru a fi în acord și cu normele profesionale elementare. Ați preferat, în schimb, să vă adresați la modul general, fără a nominaliza anumite organizații, aruncând în spațiul media o serie de întrebări în speranța că-și vor găsi cumva, cândva adresantul.

Considerații generale: un spațiu public toxic

Se construiește iluzia unui proces de investigație care e concentrat pe demonstrarea unor raporturi ascunse cu un vector a răului când de fapt raporturile sunt la vedere. Efectul pervers constă în faptul că îl pune pe cel “acuzat” în poziția de a se apăra, de a explica ce anume e cu relațiile financiare dintre Soros și el, când, de fapt, subiectul ar fi demonstrarea prealabilă a rolului relevant negativ al lui Soros în subiectul Roșia Montana – rol pe care de mai mulți ani de zile se străduiesc să i-l atribuie persoane ocupate cu campania pro RMGC.

Ni se fac procese de intenție și suntem acuzați de conflict de interese pe baza prezumpției că finanțatorul dictează muzica, fără a aduce vreo dovadă în acest sens, un tip de argument generat de propria experiență a celor care îl invocă sau de necunoașterea modului în care funcționează ONG-urile incriminate. Fundațiile aflate sub patronajul lui George Soros finanțează de peste 20 de ani organizații neguvernamentale din România, contribuind decisiv la progresul procesului democratic și la protejarea drepturilor fundamentale. Noi ne-am opus constant proiectului RMGC, mult înainte de a circula zvonuri legate de posibilele interese ale lui Soros în industria mineritului. Am ieșit în stradă pentru că avem o misiune și niște valori în care credem și datorită cărora ne-am înființat și activăm ca organizație. Deși pare greu de crezut de cei din afară, avem marele avantaj că munca și activitatea noastră se confundă cu pasiunea și valorile noastre. Existăm ca organizație pentru că împărtășim un crez, asta e ceea ce ne motivează, de aceea ne și asumăm eticheta de “activiști/activism” și nu putem fi neutri în anumite cauze.

Ni se mai reproșează că ne implicăm în activități (ecologismul) care nu sunt în misiunea noastră. Este o viziune extrem de îngustă, care dă măsura modului distorsionat în care e percepută și înțeleasă activitatea organizațiilor neguvernamentale. Critica adusă de noi proiectului RMGC nu a invocat argumente de mediu (există organizații mai competente în acest domeniu care fac asta), ci argumentele bunei guvernări (transparența guvernanților, lupta anti-corupție), precum și corecta informare a publicului (am constatat un dezechilibru informațional major în spațiul public în favoarea RMGC). Nu ni s-a reproșat până acum implicarea în procesul de reformă a justiției sau în lupta anti-corupție.

Jigniți profund miile de oameni care protestează în aceste zile presupunând că au ieșit în stradă la chemarea unor ONG-uri. Vă e greu să înțelegeți că mii de oameni pot împărtăși, la un moment dat, un crez comun și vor lupta pentru el. E adevărat, istoria recentă a României s-a întâlnit prea rar cu astfel de semne ale normalității și e dificil să acceptăm firescul ca atare. Doza de scepticism este întotdeauna binevenită, dar a început să se transforme în scenarită.

În final, ne exprimăm speranța că nu vă veți alătura corului celor care cred că în spatele oricărui protest există niște interese ascunse. Credem că pentru o persoană de bună credință, aveți acum la dispoziție suficiente informații cu privire la raporturile noastre cu Fundațiile Soros. Aveți, de asemenea, site-ul nostru, precum și publicațiile care poartă „ștampila” Soros.

 

Cu respect,

Mircea Toma

Președinte ActiveWatch

 

Citeste si -  Stelian Negrea,  Scrisoare deschisa adresata ONG-urilor finantate de filantropul/biznismenul/luptatorul pentru democratie George Soros: Va rog frumos jucati cu TOATE cartile pe masa!

Share această pagină: