Bună guvernare

Reprezentanti ai societatii civile reactioneaza fata de deciziile Curtii Constitutionale cu privire la alegerile pentru membrii CSM

, 7 Feb 2011

Societatea civila subliniaza gravitatea precedentului creat prin admiterea de catre Curtea Constitutionala a contestatiilor formulate impotriva celor doua hotarari ale Senatului, de validare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, care risca sa arunce Romania intr-o criza institutionala fara precedent.
Curtea Constitutionala a Romaniei a facut publice saptamana trecuta motivarile deciziilor prin care se declara ca fiind neconstitutionale hotararile Senatului de validare a listei magistratilor alesi in CSM precum si a reprezentantilor societatii civile. Este vorba despre Decizia nr.53/2011 prin care se constata neconstitutionalitatea Hotararii Plenului Senatului nr.43/2010 privind validarea magistratilor alesi in CSM si Decizia nr.54/2011, prin care se constata neconstitutionalitatea Hotararii Plenului Senatului nr.31/2010 privind alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile.

Semnatarii prezentului comunicat considera ca, in pronuntarea acestor decizii, Curtea Constitutionala a realizat un control de legalitate, iar nu de constitutionalitate, dovada in acest sens fiind insesi motivarile Curtii, ceea ce constituie o depasire a competentelor sale constitutionale si legale. Astfel comportandu-se, Curtea a incalcat principiul separatiei puterilor in stat, substituindu-se pe de o parte in drepturile Senatului de a decide in materii date exclusiv in competenta sa, iar pe de alta parte instantelor de drept comun care ar fi fost competente sa cenzureze un act de drept administrativ. Societatea civila avertizeaza ca aceasta conduita vulnerabilizeaza excesiv o institutie constitutionala - Consiliul Superior al Magistraturii - chemata sa apere independenta justitiei, dar care nu este independenta in gestionarea propriului proces de alegere a membrilor, ca urmare a ingerintelor Curtii Constitutionale.

Societatea civila protesteaza de asemenea fata de restrangerea dreptului sau ocrotit prin lege de a participa la viata publica si de a contribui la functionarea democratica a institutiilor statului, prin reprezentantii desemnati. Aceasta limitare a drepturilor societatii civile este urmarea deciziei prin care unuia dintre reprezentantii societatii civile i-a fost 'revocat' mandatul de membru al CSM, desi potrivit principiului reciprocitatii, cine acorda un mandat trebuie sa il si revoce, iar Curtea nu se afla in aceasta situatie. Pentru a decide astfel Curtea Constitutionala a analizat probe administrate la dosar - procedura specifica instantelor de drept comun, insa nu a asigurat si egalitatea de arme a partilor intrucat probele apartineau doar uneia dintre acestea. Mai mult, Curtea, desi in cunostinta de cauza, a ignorat faptul ca exista pe rolul Curtii de apel un dosar in curs de solutionare cu privire la aspectele analizate.

Nu in ultimul rand semnatarii acestui comunicat atrag atentia asupra faptului ca, prin cele doua decizi pronuntate, Curtea a adus atingere in mod grav drepturilor individuale ale membrilor alesi ai CSM fata de care acestea produc efecte. Astfel, Curtea Constitutionala intelege sa decida cu privire la aspecte care se afla deja pe rolul instantelor de drept comun, antepronuntandu-se in cauzele respective. Rezulta ca intr-o societate in care respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor trebuie sa reprezinte fundamentul vietii democratice, institutia fundamentala in asigurarea acestora incalca in mod grav dreptul individual la aparare si a dreptul la un proces echitabil, libertatea de asociere si prezumtia de nevinovatie, recunoscute si garantate de constitutie si de toate conventiile internationale in materie de protectie a drepturilor omului.

Ne vedem obligati sa avertizam ca situatia creata este de natura sa destabilizeze grav sistemul national de integritate ca urmare a dezechilibrului evident creat intre diferite institutii fundamentale: Senat, Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii, sistem judiciar, si nu in ultimul rand cetatenii, organizati in structurile societatii civile.

In acest context, organizatiile semnatare fac apel catre toti decidentii politici competenti sa trateze cu maxima responsabilitate si transparenta procesul de punere in aplicare a celor doua decizii, astfel incat erorile produse sa poata fi corectate si sa replaseze Romania in limitele unui stat de drept.

Persoana de contact: Iulia Cospanaru ([email protected])

Transparency International Romania | Asociatia Romana pentru Transparenta

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)

Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale (CENTRAS)

Asociatia Pro Democratia (APD)

Agentia de Monitorizare a Presei - ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ)

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind

Clubul Roman de Presa (CRP)

Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024