Bună guvernare

Apel pentru menținerea actualului sistem electoral

, 1 Iun 2011

Societatea civilă îi solicită Șefului Statului retrimiterea în Parlament a legii privind alegerea primarilor din primul tur.

Organizațiile membre ale Alianței pentru Statul de Drept: ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Asociația Pro Democratia (APD) și Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) – i-au transmis astăzi Președintelui României, Traian Băsescu, un „apel pentru menținerea unui sistem electoral competitiv pentru alegerea primarilor și pentru asigurarea celei mai mari reprezentativități pentru întreaga comunitate locală”.

 

 

Documentul a fost prezentat cu ocazia dezbaterii „Democrație la firul ierbii. Percepții privind situația democrației locale și a descentralizării din București”, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele finale ale sondajului de opinie „Democrația locală în București”, realizat de Compania de Cercetare Sociologica și Branding, la comanda APD.

În documentul adresat președintelui, semnatarii au detaliat efectele negative care ar putea fi declanșate de modificarea legii 67/2004 privind alegerea autorităților administrației publice locale în sensul alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, așa cum a fost votată recent de Parlamentul României, „în absența oricărei dezbateri publice structurate”.

„Așa cum se întamplă de obicei, realitatea ne-a luat-o înainte și am simțit nevoia, după ce Parlamentul a modificat legea privind alegerea primarilor din primul tur, să reacționam pentru că nu e momentul (pentru modificare - n.r) și să lansăm un apel la adresa Președintelui României ca legea să fie retrimisă în Parlament pentru a reveni la vechiul mod de atribuire a mandatelor de primar”, a declarat astăzi Cristian Pârvulescu, președintele APD.

„Poziția noastră a fost promptă și solidară cu APD pentru că, în primul rand, un viciu tot mai frecvent afectează România, respectiv lipsa consultării publice. Regimul muscular care apare în procesul de luare a deciziilor din sistemul public nu poate fi acceptat de societatea civilă care aspiră la un exercițiu transparent. Probabil că o asemenea atitudine în actuala configurație politică nu e posibilă, totusi, sunt optimist și sperăm să putem schimba ceva”, a explicat Mircea Toma, președintele AW-AMP.

Creșterea gradului de corupție, a politizării și a clientelismului la nivelul administrației locale este pe primul loc al listei care cuprinde efectele negative prognozate de Alianța pentru Statul de Drept.

Semnatarii avertizează, de asemnea, asupra faptului că modificarea sistemului ar implica o slabă legitimitate a unor primari aleși cu mai puțin de jumatate din numărul voturilor exprimate și, de foarte multe ori, de mai puțin de 20 % din totalul populației, având în vedere slaba participare la urne.

Organizațiile neguvernamentale prevad și multiplicarea conflictelor între primari și consiliile locale, dar și dezvoltarea unui sistem politic și electoral slab competitiv, în condițiile în care primarii în funcție sunt favorizați.

„Sper ca Președintele României să țină cont de apelul nostru și să retrimită legea în Parlament spre modificare pentru că, fără democrație locală, fără democrație la firul ierbii, nu există democrație la nivel național”, a conchis Cristian Pârvulescu.

Textul integral al Apelului - aici -

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024