Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Votul la distanță: da, dar nu oricum

, 7 Iul 2015

Membrii Campaniei Politică fără Bariere au pus în discuție astăzi tema votului la distanță, în cadrul unei dezbateri menite să identifice cele mai bune soluții pentru înlăturarea barierelor din calea participării politice a cetățenilor. Au participat la dezbatere dl Mihai Voicu – Președintele Comisiei parlamentare pentru legile electorale, dl Laurențiu Ștefan – Consilier prezidențial, Departamentul de Politică Internă, dl Marian Muhuleț – Autoritatea Electorală Permanentă, precum și reprezentanți ai societății civile.

După un schimb de opinii între Codru Vrabie (Politică fără Bariere) și Mihai Voicu (PNL) despre stadiul reformei legilor electorale, Mircea Kivu (PfB) a deschis discuția despre votul la distanță, ridicând problema beneficiarilor legii: trebuie să limităm oare legea la votul în străinătate sau trebuie să fie accesibilă și altor categorii de români, în spiritul nediscriminării?

Deși invitații nu au formulat o opinie definitivă despre subiect, Marian Muhuleț a susținut că votul prin corespondență prezintă un potențial de fraudă intrinsec. Pe de altă parte, s-a argumentat că nu trebuie refuzat un mijloc de exercitare a unui drept, doar pentru că ar putea fi utilizat cu rele intenții. În partea argumentelor pro, s-au reținut respectarea principiului egalității votului, faptul că prevederi asemănătoare funcționează și în alte țări (Mihail Chiru, Median Research Center), nevoia de a ușura votul pentru persoanele cu handicap (Codru Vrabie) sau migranții interni (Andrei Tiut, PfB).

În privința tipului de vot la distanță, majoritatea vorbitorilor au optat pentru votul prin corespondență. Limitele votului prin Internet au fost prezentate de către Matei Vasile (Asociația pentru Tehnologie și Internet), iar mai mulți vorbitori au pus problema în contextul lipsei de încredere în instituțiile românești și a dificultății de a observa modul de desfășurare a alegerilor, atunci când votul se desfășoară electronic. Totuși, nu s-a exclus posibilitatea ca votul prin corespondență să fie o etapă de tranziție, votul prin Internet urmând să devină fezabil în viitor. De altfel, Laurențiu Ștefan, consilier al Președintelui României, a sugerat că toate reformele actuale trebuie văzute ca părți ale unui proces perfectibil.

Mihai Voicu (PNL) și Marian Muhuleț (AEP)

Mihai Voicu (PNL) și Marian Muhuleț (AEP)

Marian Muhuleț a dorit să insiste asupra faptului că votul prin corespondență presupune unele dificultăți logistice, care trebuie luate în calcul în discuția despre votul la distanță. În acest context, Mihai Voicu a insistat pe nevoia de a avea o lege bună, pentru a nu discredita ideea de vot alternativ. Această abordare a fost aprobată de membri ai Campaniei Politică fără Bariere, dar și de alți invitați. Salutăm în mod particular declarația dlui Voicu, conform căreia este mai important să avem o lege bună, decât doar să fie satisfăcut orgoliul inițiatorilor proiectelor legislative existente.

Sper ca măcar la alegerile parlamentare din 2016 să avem vot prin corespondenţă. Din păcate, am pierdut deja trenul pentru a introduce acest sistem la alegerile locale. Trebuie să ne asigurăm că votul prin corespondenţă asigură returnarea la timp a plicurilor, este gratuit şi asigură votul tuturor.

SONY DSC

Maria Krause (EFOR/PfB)

Totuși, dezbaterea tehnică a fost, inevitabil, limitată. În context, Maria Krause (Expert Forum) a susținut că este nevoie și de discuții mai aplicate. Una dintre ideile asupra căreia a părut a se crea un consens a fost aceea că ar fi ideal dacă, în condițiile permise de legea română, s-ar găsi o modalitate de a pre-testa/ pilota aplicarea legii.

Spre final, Laurențiu Ștefan a salutat contribuția Politică fără Bariere, precum și a altor organizații din societatea civilă, la procesul de reformă. Dl Ștefan a dorit să reamintească pozițiile de susținere a votului în străinătate ale Președintelui și a spus că și votul în România este un subiect care trebuie luat în discuție.

SONY DSC

Laurențiu Ștefan (Președinția României) și Mircea Kivu (PfB)

Hai totuși să avem încredere, să ne uităm la cetățenii onești—ei sunt cei care trebuie să ne dirijeze acțiunea politică—și să îndrăznim să găsim niște soluții și să ne gândim în primul rând la ei și mai puțin la cei care fură.

Mircea Kivu a amintit faptul că, pentru a avea legea aplicabilă pentru alegerile legislative din 2016, ar fi necesar ca noua lege să fie promulgată până la mijlocul lunii noiembrie.

Consensul celor prezenți a fost în ce privește necesitatea de a avea dezbateri în ce privește votul la distanță, în special având în vedere faptul că, pentru ca să aibă efect la următoarele alegeri parlamentare în 2016, modificarea legislativă trebuie finalizată în noiembrie 2015.

Politică fără Bariere mulțumește tuturor participanților și regretă absența celorlate partide parlamentare care, deși invitate, nu au dorit sau nu au putut să contribuie la dezbatere.

Fragmente video (via Epoch Times)

Mai multe informații găsiți accesând pagina Campaniei Politică fără Bariere.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024