Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Legile partidelor: ce s-a făcut până acum și ce așteptăm de la Parlament

, 4 Mar 2015

După cum am menționat în poziția anterioară, Campania Politică fără Bariere a observat cum o serie de obstacole în calea formării partidelor și participării lor la viața politică se reîntorc prin procedurile de finanțare și radiere.

Până astăzi, subcomisiile au lucrat în cadrul mandatului indicat de Comisie și a mandatelor partidelor (formulate luând în considerare lucrările Comisiei). Astăzi plenul Comisiei are autoritatea să corecteze excesele restrictive și să rezolve contradicțiile semnalate de Politică fără Bariere. De asemenea, partidele au avut ocazia să își reconsidere poziția pe plan intern. Lucrările Comisiei vor ține cont de următoarele limitări:

  • Joi, 26 februarie, Curtea Constituțională a decis că Legea partidelor politice nu permitea libera asociere a cetățenilor, ci îi obliga să cheltuiască resurse, timp și efort incomparabil mai mari decât în cazul altor forme de asociere. Încă de marți, Comisia parlamentară pentru legile electoraleaprobase principiul înființării partidelor cu numai 3 membri fondatori. Acum există premisele instituționale și constituționale pentru a modifica întreaga legislație privind „ce și cum alegem,” astfel încât anul electoral 2016 să contribuie la revigorarea clasei politice.
  • Până la 15 martie, conform calendarului convenit de formațiunile politice, Comisia parlamentară va aproba proiectele de lege care vor modifica Legea partidelor politiceLegea privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale, respectiv Legea privind alegerile locale. Aceste trei proiecte vor urma calea aprobării în cele două Camere ale Parlamentului, eventualul control anterior la Curtea Constituțională, apoi promulgarea prin decret al Președintelui României și publicarea în Monitorul Oficial. Această succesiune de activități este planificată pentru a fi îndeplinită până la sfârșitul lunii mai 2015, astfel încât aceste legi să poată fi aplicate în alegerile locale din mai-iunie 2016.

Dorim, însă, să amintim că problema este prezentă de mai multă vreme în dezbaterea publică. Nevoia relaxării condițiilor pentru înființarea partidelor politice (cu numai 3 membri fondatori) a fost identificată de unii membri ai Campaniei Politică fără Bariere încă din timpul discuțiilor despre modificarea Constituției, în primăvara anului 2013. În paralel, AMPER publica o serie de analize și studii privind necesitatea modificării legislației. În primăvara 2014 Uniți Salvăm formulează cereri de relaxare a legii partidelor mergând până la a cere boicotul alegerilor. Pe parcursul anului dna eurodeputat Monica Macovei propunea un proiect de modificare a Legii partidelor, Partidul Pirat invoca neconstituționalitatea aceleiași legi, iar dl. deputat Mihai Sturzu înregistra o inițiativă legislativă concretă.

În octombrie 2014, Campania Politică fără Bariere a deschis dezbaterea publică asupra acestui subiect, adresându-le candidaților la Președinția României o scrisoare cu 7 întrebări de principiu. Reprezentanții organizațiilor membre au discutat cu echipele de campanie și chiar cu unii candidați; după finalizarea campaniei electorale, au continuat discuțiile cu grupurile parlamentare, iar în ianuarie 2015 chiar au prezentat întreg setul propunerilor tehnice în fața membrilor Comisiei parlamentare.

În februarie 2015, dl. Președinte Iohannis a luat notă de propunerile Campaniei noastre și a adresat un mesaj clar Parlamentului, iar mandatul Comisiei parlamentare a fost extins pentru a cuprinde Legea partidelor politice și Legea privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale. Întâlnirile Campaniei Politică fără Bariere au continuat cu președinții formațiunilor politice reprezentate în Comisia parlamentară (dl. Kelemen Hunor, UDMR, 10 februarie; dna. Alina Gorghiu și dl. Vasile Blaga, PNL, 16 februarie; dl. Victor Ponta, PSD, 20 februarie).

 

Problema obstacolelor în calea înființării unui partid nu este nouă și nici discuția în jurul ei nu a apărut abia acum. Este necesar ca rezolvările găsite de Comisie să nu conțină contradicții și omisiuni. Este de asemenea necesar că proiectele de lege să fie în linie cu nevoile societății, cu recomandările organismelor internaționale și cu doleanțele societății civile.

Mai multe informații găsiți accesând pagina Campaniei Politică fără Bariere.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024