Glume rasiste la Radio Zu - societatea civilă și FRF sesizează CNCD

, 5 Iun 2016

ActiveWatch, Policy Center for Roma and Minorities alături de Federația Română de Fotbal și alte nouă organizații de drepturile omului din România au sesizat azi, 6 iunie 2016, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu ediția din 26 mai 2016 a emisiunii „Morning ZU” difuzată de postul Radio ZU în care moderatorii Mihai Morar și Daniel Buzdugan au făcut glume și afirmații peiorative și jignitoare la adresa reprezentanților echipei naționale de fotbal a statului Congo, dar și a congolezilor în general. Această sesizare vine în urma plângerii pe aceeași temă adresată de ActiveWatch, Consiliului Național al Audiovizualului, pe 31 mai 2016.

UPDATE: CNCD decide în aceeași zi sancționarea celor doi realizatori ai Radio Zu cu amendă de 5000 de lei pentru fiecare dintre aceștia. (sursa: Hotnews)

Timp de aproximativ 5 minute, aflându-se în transmisiune directă, moderatorii Radio Zu i-au prezentat pe congolezi ca fiind „maimuțe”, „primate”, „urangutani” sau „macaci”. Deși seria de glume a fost întreruptă la un moment dat pentru a difuza o piesă muzicală, cei doi moderatori au continuat imediat după pauză, reluând discuția despre „maimuțe” și „gorilieni”. Cei doi au dus „gluma” până în punctul în care au audiat piesa Beach Boys – In the jungle, afirmând că este imnul statului Congo.

Mai jos puteți găsi câteva extrase din discuția celor doi moderatori în care puteți observa atitudinea jignitoare a acestora față de congolezi, motivată în mod pueril prin frustrarea cauzată de rezultatul nesatisfăcător al meciului de fotbal România – Congo.

„Noi îl avem pe Father Chicken, ei îl au pe Father Monkey.”

„Cei din Congo au venit cu 8000 de maimuțe.”

„Galeria lui Congo se cheamă Coadă de maimuță. La stadion era o coadă de maimuță de n-ai văzut așa ceva.”

„Știi care e diferența dintre antrenorul României și cel al naționalei statului Congo? Al nostru crede în Dumnezeu, iar al lor crede în cimpanzeu!”

„Să faci 1-1 cu gorilienii? Nu-i de glumă. Ăia au mușchi, că fug de pume, se ascund prin copaci...”

„Să ascultăm imnul statului Congo *Beach Boys – In the jungle*. Toate maimuțele laba la blană!”

„Of, of, of, mor toți dușmanii, că eu fac egal cu urangutanii.”

„Sunt vitezoman al dracu, nu mă-ntrece nici macacu.”

 

Organizațiile semnatare ale plângerii adresate Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării consideră că au fost încălcate mai multe articole din legislația românească antidiscriminare (Ordonanța de Guvern 137/2000 republicată, privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare), după cum urmează:

  • Art. 2, alin. 1:“Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bazăde rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boalăcronicănecontagioasă, infectare HIV, apartenenţăla o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.”

 

  • Art. 2 alin. 4: Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate față de alte persoane, grupuri de persoane sau comunități atrage răspunderea contravenționala conform prezentei ordonante, daca nu intră sub incidența legii penale”;

 

  • Art. 15: “Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidenta legii penale, …acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere…, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia."

 

 

Organizațiile semnatare* consideră că acest tip de discurs, pe lângă faptul că încalcă flagrant regulile impuse prin codul de reglementare a conținutului audiovizual, prejudiciază grav demnitatea umană a unui grup etnic. Cu atât mai mult, considerăm că acest caz nu trebuie trecut cu vederea având în vedere că cei doi moderatori nu sunt nicidecum la prima abatere de normele audiovizualului, ei având o întreagă istorie de derapaje cu tente vulgare, sexuale și, mai nou, rasiste.

 

*Organizațiile semnatare sunt:

·       Federația Română de Fotbal

·       Fundația Policy Center for Roma and Minorities

·       Asociația ActiveWatch

·       Asociația Accept

·       Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice

·       Asociația Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități

·       Centrul pentru Inovare Publică

·       Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen - FILIA

·       Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate

·       Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii

·       Societatea Academică din România

·       Asociația Institutul pentru Politici Publice

Share această pagină: