FreeEx Media & Societate Discurs public responsabil

Derapaje naționaliste în emisiunea "România de poveste"

, 17 Feb 2012

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei sesizează Consiliul Naţional al Adiovizualului în legătură cu emisiunea "România de poveste" difuzată de către Romania TV în data de 11 februarie 2012, ora 22:00.


În cadrul emisiunii a fost difuzat un reportaj cu titlul "Românii uitaţi în România" care, împreună cu un studiu al Academiei Române, a fost punctul de plecare în dezbaterea la care au participat, în studio, doi invitaţi: Corneliu Vadim Tudor – europarlamentar din partea Partidului România Mare şi Gheorghe Funar – membru al aceluiaşi partid. Pe parcursul întregii emisiunii au fost încălcate mai multe articole ale Deciziei nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

“ART. 40 (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile”.

În cadrul reportajului "Românii uitaţi în România" atât persoanele intervievate cât si realizatorii acestuia fac mai multe afirmaţii care nu sunt probate. Astfel, reporterii nu îi cer primarului municipiului Topliţa să probeze afirmaţiile conform cărora primarii români sunt sabotaţi şi discriminaţi de către Consiliul Judeţean Harghita. De asemenea, afirmaţiile Arhiepiscopului Harghitei şi Covasnei, Ioan Selejan, conform cărora au fost închise mai multe şcoli româneşti dar nici una maghiară nu sunt dublate de date statistice ori de vreo explicaţie care să vină din partea autorităţilor.

“ART 40 (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

În cadrul emisiunii, unul dintre invitaţi, Corneliu Vadim Tudor, a formulat următoarea propunere “De ce să nu-i deportăm pe unguri în Siberia?”; moderatorul nu a intervenit pentru a se delimita de enunţul pe care noi îl considerăm a fi o instigare la violenţă.

“ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distinctii clare între fapte şi opinii”;

În cuprinsul reportajului difuzat la începutul emisiunii nu se face distincţia între fapte şi opinii. Spre exemplu în cursul reportajului autorul acestuia face următoarea afirmaţie: “Obiectivele declarate ale liderilor maghiari sunt: autonomie teritorială pentru ceea ce ei numesc Ţinutul Secuiesc şi autoguvernare. Obiectivele nedeclarate şi nedeclarabile par a fi independentă acestei regiuni şi obţinerea mai apoi a culoarului teritorial până la graniţa cu Ungaria.” Această afirmaţie reprezintă o opinie prezentată ca faptă. Totodată, nu este solicitată opinia nici unuia dintre reprezentanţii partidelor maghiare.

“ART. 66 (1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;

(2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menţionat pe post; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii”

În cadrul emisiunii menţionate au fost invitaţi doi politicieni membri ai Partidului România Mare – Gheorghe Funar şi Corneliu Vadim Tudor - şi nici un reprezentant al vreunui partid care să reprezinte minoritatea maghiară. Moderatoarea emisiunii a făcut menţiunea că „Nici un ungur nu a vrut să comenteze”, însă nu a precizat numele persoanelor care au fost contactate. De aceea, dezbaterile din cadrul emisiunii au fost direcţionate într-un singur sens şi nu a existat pluralitate de opinii, moderatoarea emisiunii neasigurând imparţialitatea acesteia.

“ART. 70

În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora”.

Reportajul prezentat în introducerea emisiunii a fost debalansat: cinci din cele şase persoane intervievate sunt de etnie română. De asemenea, în studio nu a fost invitată nicio persoană de etnie maghiară.

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei solicită CNA să analizeze dacă în cadrul emisiunii "România de poveste" au fost încălcate prevederile Codului de reglementare a conţinutului audiovizual menţionate mai sus.

Emisiunea poate vizualizată aici

ActiveWatch informs the National Broadcasting Office on extreme nationalist messages and discourse in "Romania de poveste" TV show broadcasted by Romania TV on February 11 2012.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024