Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării își abandonează misiunea

, 26 Feb 2018

ActiveWatch consideră că, prin hotărârea luată luni, 26 februarie, cu majoritate de voturi, prin care premierul Viorica Dăncilă a fost scoasă basma curată pentru folosirea în sens peiorativ a termenului „autiști”, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și-a abandonat misiunea de protejare a demnității grupurilor vulnerabile și a devenit o simplă unealtă în lupta politică.

Decizia de azi a colegiului director reprezintă punctul culminant al malpraxis-ului instituțional de care CNCD a dat dovada de la începutul acestui an și pana acum. Dacă în cazul afirmațiilor lui Mihai Tudose (care a amenințat maghiarii din Ținutul Secuiesc cu spânzurătoarea) instituția măcar a constatat fapta de discriminare, alegând să aplice sancțiunea cea mai blândă pe motivul că fostul premier și-a cerut scuze, în ceea ce o privește pe doamna Dăncilă, prim-ministrul României, CNCD a considerat că aceasta nu a greșit cu nimic afirmând că:  „Acești oameni (europarlamentarii români care contestă la Bruxelles legile justiției, n.n.) cred că sunt autiști și nu vad și nu aud ceea ce este vizibil pentru toți cei de bună credință”. Afirmația Vioricăi Dăncilă a generat o reacție puternică din partea organizațiilor care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism care au acuzat că astfel de exprimări consolidează stereotipurile negative și așa înrădăcinate despre aceste persoane în societatea românească. De altfel, chiar Viorica Dăncilă și-a cerut scuze pentru cele spuse și a recunoscut greșeala făcută.

Acest lucru, coroborat cu apetitul pe care organizația îl manifestă pentru sancționarea vocilor care contestă acțiunile actualului partid de guvernământ[*], ne face să considerăm că CNCD se comportă ca o simplă marionetă politică al cărei scop este spălarea derapajelor reprezentanților puterii și descurajarea celor care se opun acesteia.

În aceste condiții, ActiveWatch atrage din nou atenția asupra deciziilor care denotă lipsă de profesionalism și servilism politic ale Colegiului Național pentru Combaterea Discriminării, suspiciunea de servilism politic fiind consolidată și de alegerea cu unanimitate de voturi ca vice-președintă a unei doamne fără niciun fel de pregătire juridică sau experiență în domeniul antidiscriminării, recomandată doar de faptul că a condus organizația de femei a PSD Teleorman.

 


[*]Amintim aici despre următoarele sancțiuni:

1) amendarea cu 1000 RON a jurnalistului Cristian Tudor Popescu, care a comparat coafura Vioricăi Dăncilă cu parul pavianului cu mantie, o afirmație care poate fi considerată insultătoare, dar care nu discriminează. CNCD a considerat „contextul social” ca fiind de o asemenea natură încât afirmația să lezeze demnitatea femeilor.

2) amendarea cu 1000 RON a jurnalistului Constantin Prelipceanu, pentru că nu a reacționat la afirmațiile lui Cristian Tudor Popescu descrise mai sus. În acest caz, CNCD și-a depășit în mod evident mandatul, intrând pe teritoriul de competență al Consiliului Național al Audiovizualului.    

Share această pagină: