PROFESIONIȘTI ROMI LA BILANȚ

, 17 Dec 2013

ActiveWatch a lansat azi, 18 decembrie 2013, în cadrul unei conferințe de presă găzduite de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, ghidul de bune practici în derularea programelor de susținere a tinerilor romi care studiază medicina. Evenimentul a marcat finalul proiectului “O generație de specialiști romi în domeniul medical”. În cadrul conferinței au fost premiați bursierii prezenți, în semn de recunoaștere a reușitelor academice obținute de aceștia.

Ghidul de bune practici prezintă rezultatele proiectului, adunând laolaltă interviuri cu bursierii, medicii și profesorii implicați în proiect. Materialul conține relatări ale reprezentanților organizațiilor partenere în cadrul proiectului, dar și interviuri cu specialiști independenți care povestesc cum s-a văzut proiectul din exterior.

Ajuns la final, proiectul „O generație de specialiști romi în domeniul medical” a susținut peste 400 de tineri romi în dezvoltarea lor academică și personală. Tinerii aparținând minorității romilor au nevoie de sprijin în continuare. De aceea, pe parcursul derulării proiectului, ActiveWatch a încheiat protocoale de colaborare cu 15 de instituții publice locale și va continua această campanie de advocacy și mai departe.

 

Mircea Toma, președinte ActiveWatch: „400 de tineri romi care devin specialiști în domeniul medical ar trebui să însemne un început de normalitate. 400 de tineri romi care au șansa să intre într-o profesie de prestigiu - și rămân romi - pot să corecteze defectul de vedere al celor pentru care o asemenea asociere este imposibilă și pot să deschidă un prețios orizont de speranță copiilor romi. Da, 400 înseamnă un număr considerabil atunci când acum 5 ani el era zero. Dar normalitatea presupune ca intervenția care a făcut această cifră posibilă să fie preluată și susținută de societate. Iar primul semn că această idee nu e o utopie este faptul că o parte din autoritățile publice locale s-au arătat interesate să susțină tinerii romi.

La eveniment au participat, alături de bursierii din cadrul proiectului, Csaba Ferenc Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Daniel Vasile, președintele Agenției Naționale pentru Romi, Gheorghe Sarău, consilier limba rromani în cadrul Ministerului Educației, prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Zoia Bitea, director executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Bihor, precum și ziariști, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai organizațiilor partenere.
 

Proiectul “O generație de specialiști romi în domeniul medical” a fost implementat la nivel național în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2013, de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund România, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Open Society Institute, continuând povestea unui concept Open Society Institute implementat în România încă din 2008. Proiectul a susținut accesul tinerilor romi la educație academică în domeniul medical, contribuind la combaterea abordărilor stereotipe cu privire la dezinteresul persoanelor de etnie romă pentru educație și pentru practicarea de profesii care necesită un înalt grad de calificare. În ultimii doi ani universitari, proiectul s-a bucurat de o finanțare din Fondul Social European prin Programul Operațional Structural Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. În această perioadă au fost susținuți peste 400 de tineri romi care studiază în domeniul medicinei sau care doreau să se pregătească pentru susținerea examenului de admitere în cadrul unei instituții de profil.
Cele mai importante rezultate ale anilor academici 2011 - 2012, 2012-2013

164 de studenți ai facultăților de medicină, farmacie, stomatologie, elevi ai școlilor postliceale sanitare și medici rezidenți de etnie romă au devenit bursieri și au beneficiat de sesiunile de pregătire teoretică și practică acordate de medici cu diferite specializări.
275 de elevi și absolvenți de liceu romi au beneficiat de burse și de sesiuni de pregătire la biologie, chimie și fizică pentru susținerea examenului de admitere în cadrul instituțiilor de învățământ superior din domeniul medical.
Peste 1400 de persoane provenind din comunitati sărace au beneficiat de consultații gratuite oferite de bursierii proiectului și de mentorii lor.

Citește raportul ilustrat.

Share această pagină: